Spring naar content

VCA Basis Cursus

VCA Cursussen

Wat biedt de VCA Basis Cursus?

Volgens de Arbowet is een werkgever verplicht de veiligheid van derden te waarborgen die zich op het bedrijf bevinden. Een opdrachtgever kan eisen dat je personeel beschikt over het diploma Basisveiligheid Veiligheid Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA). Van leidinggevenden kunnen zij eisen dat zij over het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL) VCA beschikken. De VCA Basis Cursus leidt op tot het diploma Basisveiligheid VCA. Op basis van cijfers van het CBS wordt duidelijk dat aandacht voor veilig werken noodzakelijk is. Uit deze cijfers blijkt onder meer dat jaarlijks meer dan 150.000 werknemers betrokken zijn bij een bedrijfsongeval. Kennis van veiligheidsvoorschriften is een voorwaarde om een veilige en verantwoorde manier van werken te kunnen creëren.

Met het Veiligheid Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA) diploma toon je aan dat je werknemers de benodigde kennis in huis hebben. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op alle verplicht gestelde onderwerpen van de Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV).

Ben jij dé geschikte kandidaat voor de VCA Basis Cursus?

De cursus VCA is voor iedereen die het diploma Basisveiligheid VCA wil behalen of van wie het diploma bijna verloopt.

Voor de opleiding VCA Basis is geen specifieke vooropleiding vereist.

Welke niveau is de VCA Basis Cursus?

De cursus VCA Basis is op mbo niveau.

Hoe ziet de VCA Basis Cursus eruit?

Gedurende de cursus VCA komen alle verplicht gestelde onderwerpen van de Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV) aan bod. Kandidaten van Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL VCA) worden gecombineerd met kandidaten van VCA Basis.

Het examen van de VCA Basis Cursus

Aan het einde van de praktijkdag, leg je het digitale examen af op locatie. Je ontvangt direct de uitslag van het examen.

Studiebelasting

Circa 11 uur in totaal.

Certificering VCA Basis

Na afloop van de cursus VCA Basis ontvang je bij goed resultaat een VCA Basis certificaat en een pas, die 10 jaar geldig is.

Meer informatie?

Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2485582 of per mail via info@delaatkenniscentrum.nl.

Wanneer start de cursus VCA Basis? 

De opleiding VCA Basis bestaat uit 4 uur zelfstudie en één dagdeel praktijk.

De opleiding VCA Basis wordt in verschillende vormen aangeboden:
- Een avondopleiding
De avondopleiding begint om 19:00 uur en duurt tot 21:30 uur.

- Een (zater)dagopleiding
De (zater)dagopleiding start om 10:00 uur en duurt tot 15:00 uur.

- Een intensief traject. Dit traject betreft een groep met vijf personen of minder.

*Onze opleidingen omvatten vaak een dagdeel en zijn in veel gevallen 1x per 2 weken. Dit zorgt voor een goede balans tussen studie, werk en privé. Je hebt dan bijvoorbeeld les van 09:00 tot 11:30 uur. In alle gevallen wordt in goed overleg, met docenten en medecursisten, een lesplanning samengesteld. Dit zorgt voor een goede balans tussen werkzaamheden, privé, huiswerk en lesmomenten. 

De opleiding VCA Basis kent verschillende startmomenten per jaar. De Laat Kenniscentrum vindt het belangrijk dat de lessen aansluiten op de vastgestelde examendata van NIMA en stemt daar de startmomenten op af.

De opleiding VCA Basis start elke derde week van de maand, mits anders staat aangegeven.

Tijdens de eerste les wordt de opleiding, in overleg met de groep, gepland. Deze planning wordt opgenomen in de leeromgeving.

Onderstaande data zijn een richtlijn. De definitieve startdatum en lestijd worden, in overleg met studenten, gepland.

Staat er geen opleidingsstart gepland, neem contact met ons op. Bij ons kun je altijd op korte termijn starten in de regio. Onze medewerkers zien in een oogopslag waar in het land op korte termijn opleidingen en cursussen definitief starten. Bel 040-2485582 of mail info@delaatkenniscentrum.nl.

Ontmoeten we elkaar binnenkort op een van onze leslocaties?

Wat zijn de kosten van de opleiding VCA Basis Cursus?

Cursusprijs

465,00 euro (excl. 21% BTW).

De genoemde bedragen zijn inclusief studiemateriaal, examenkosten en lunchkosten. Deze bedragen zijn gebaseerd op een minimale deelname van vijf cursisten. Bij minder dan vijf cursisten gaat de opleiding wel van start, maar tegen een andere tariefstelling. 

Startdatum Maand Variant Locatie