Spring naar content

Afstandsonderwijs of thuisstudie: wat zijn de verschillen?

Thuisstudie of afstandsonderwijs? Of wat dacht je van online studeren of Blended learning? Het is allemaal online, maar wat is nu eigenlijk het verschil. In dit artikel leggen wij dit graag aan je uit.

Studeren met internet

Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is dan ook niet vreemd dat studeren ook steeds vaker via het internet gaat. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’ het is een oud gezegde, maar is ook van toepassing op de ontwikkeling van het leren via internet. Een online omgeving is niet meer weg te denken bij een opleiding. Maar er zijn verschillende manieren om het internet tijdens een opleiding in te zetten.

Afstandsonderwijs

Met de komst van het Corona virus in 2020 kwam er een snelle omslag van klassikaal fysiek onderwijs naar afstandsonderwijs. Bij afstandsonderwijs ontmoet je iedereen in een digitaal klaslokaal. De docent geeft les op een locatie en samen met andere cursisten volg je op een afgesproken moment de les. Tijdens de les is er ruimte voor het stellen van vragen. Het is eigenlijk klassikaal onderwijs op je eigen locatie. Natuurlijk kleven er welke enkele nadelen aan afstandsonderwijs: je mist vaak non-verbale communicatie van de ander en het vraagt goede afspraken rondom chat etiquette.

Voor examens met een mondeling assessment raden wij in veel gevallen aan om toch een fysiek contactmoment in te plannen. Communicatie is immers 53% verbaal, 32% non-verbaal en 15% tonaliteit. Hoewel afstandsonderwijs veel persoonlijker is dan een thuisstudie is er geen gewone interactie:

Persoonlijk contact en kwaliteit staan bij ons hoog in het vaandel. Niet voor niets worden onze lessen beoordeeld met een 9,0. Onze docenten ontwikkelen mee met de vragen uit het veld. Afstandsonderwijs en thuisstudie zijn naast klassikaal lesgeven voor onze docenten niet onbekend. Jij mag dus een docent verwachten die up-to-date is!

Er zijn allerlei verschillende studies die plaats vinden via afstandsonderwijs. Voornamelijk door de corona pandemie is het nog niet altijd mogelijk om zoals vroeger fysiek op locatie alle lessen te volgen. We hopen dan ook vooral dat het binnenkort weer normaal wordt, zoals we gewend waren vóór 2020.

Thuisstudie of online studie

Bij een thuisstudie ontvang je in veel gevallen een online leeromgeving, in deze omgeving zitten video’s die je meer informatie geven over verschillende onderwerpen die horen bij de eindtermen van jouw opleiding. Vaak lees je jouw informatie (literatuur) vanaf een scherm. In sommige gevallen ontvang je ook nog boeken. Volg je een online studie dan is jouw opleiding volledig te vinden op internet. Bij veel opleiders ben je tijdens je opleiding gekoppeld aan een ‘coach’, maar in veel gevallen zie je dat door de duur van een thuisstudie het eindresultaat niet wordt behaald. Dit is ook de reden waarom De Laat Kenniscentrum de thuisstudie op een andere wijze heeft ingericht. We maken een studieplan en naast de vertrouwde boeken maak je gebruik van een online leeromgeving. Grote verschil is dat je tijdens jouw thuisstudie les krijgt van een échte docent. In een notendop:

Het Corona virus zorgt voor een ommekeer in de economie. Grijp je kans en zorg dat jij straks een onmisbare werknemer bent en investeer in jezelf. Kijk welke manier studeren bij jou past. Start je met afstandsonderwijs (en sluit je t.z.t. aan in een fysieke groep) óf kies je voor flexibiliteit met je eigen docent? Wij zien de toekomst vol kansen, jij toch ook?!

Neem vandaag nog contact met ons op: 040-2485582 of stuur een mail naar info@delaatkenniscentrum.nl