Corona virus en jouw opleiding FAQ

Opleidingsmogelijkheden ten gevolgen van het Corona virus. Zijn er die?

JAZEKER!

update 9 maart 2021

Helaas zijn wij door het corona virus genoodzaakt aanvullende maatregelen te nemen inzake ons huidige onderwijs. In sommige gevallen is klassikaal onderwijs weer mogelijk, echter willen wij ten behoeve van ieders gezondheid proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van onze online klaslokalen. We kunnen de maximale grens gaan opzoeken in wat kán, maar hiermee lopen we het risico dat straks niets meer mogelijk is. Daarom gezond verstand voorop en enkel waar het niet anders kan én kunnen voldoen aan de geldende regels fysiek klassikaal onderwijs bieden.

Wat kan en mag allemaal vanaf 16 maart 2021? Klik hier voor de FAQ sheet van de Rijksoverheid.

Wanneer kán fysiek onderwijs:

 • O.a. op onze locatie in Eindhoven is sprake van een besloten trainingslokaal. Dit wil zeggen dat er geen sprake is van een publieke ingang. De leslocaties waar fysiek onderwijs gegeven kan worden hebben een eigen ingang, mogelijkheid tot 1,5 meter afstand en zijn schoon.
 • Trajecten op locatie kunnen wel worden voortgezet in overleg met de opdrachtgever en volgens de geldende afspraken.
 • Indien we fysiek lesgeven op locatie zijn we het er allen over eens dat dit moment de inhoud van de lessen ten goede komt. Bijvoorbeeld bij de medische opleidingen biedt fysiek onderwijs de mogelijkheid om te oefenen met materialen. We doen dit altijd in overleg.
 • Iedereen verklaart bij fysiek onderwijs gezond te zijn. Je hebt van ons bij aanvang van de module een informatiekaart ontvangen. Laten we zorg dragen voor elkaar. Doe hier de gezondheidscheck.

Graag blijven we met jou in contact. Mochten er dingen veranderen inzake jouw traject informeren we je hier tijdig.

Deze FAQ sheet geeft zoveel mogelijk antwoord op jouw vragen. Na het lezen van deze sheet nog vragen? Stel deze gerust, wij zijn gewoon geopend en zijn er voor jou.

Iedereen bemerkt de gevolgen van het Corona virus. We zouden het graag anders zien, maar ook dit heeft gevolgen voor de voortgang van jouw persoonlijke ontwikkeling. Natuurlijk streven we er naar dat dit corona virus geen stilstand van jouw ontwikkeling oplevert, maar dat we kunnen denken in kansen en mogelijkheden. Er is inmiddels meer duidelijkheid over de mogelijkheden om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken ná deze Corona crisis. Houd hiervoor deze pagina in de gaten.

Inmiddels is klassikaal afstandsonderwijs niet meer weg te denken uit ons aanbod. Alle voordelen van klassikaal onderwijs bij jouw thuis, maar tegenwoordig ook met de keuze op om locatie de les te volgen. Of deze mogelijkheid er is hangt af van de beschikbaarheid van jouw locatie. Lees hierover meer verder in deze sheet. Starten met een opleiding of je opleiding vervolgen is dus geen probleem. Lees deze informatie goed.

Sámen kunnen we het Corona virus indammen.

Gezonde start? Zo doen wij dit bij De Laat Kenniscentrum:

Elke student ontvangt van ons een ‘Veilig studeren pakket’. Hiermee proberen wij de kans op besmetting van het corona virus voor iedereen zo klein mogelijk te maken. Heb je dit pakket nog niet ontvangen? Neem dan even contact met ons op: 040-2485582.

1 op 1 trajecten zijn op locatie, vanaf 2 studenten is de les online of in overleg klassikaal (zie bovenstaande eisen)

Op dit moment is fysiek lesgeven aan 1 persoon (dit heet bij ons maatwerk) enkel nog mogelijk op locatie. Natuurlijk is er tijdens een maatwerktraject de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te bewaren. Alle trajecten waarbij >2 personen deelnemen zijn vanaf heden online óf een locatie moet voldoen aan het besloten karakter en het borgen van de 1,5 meter.

Ik volg een opleiding bij De Laat Kenniscentrum? Wat betekent dit voor de voortgang?

Jouw examen gaat gewoon door (mits er anders is gecommuniceerd). Wel is er een aangepaste afname. Houd hiermee rekening wanneer je een examenlocatie bezoekt. De nieuwe werkelijkheid hoeft dus geen belemmering te zijn voor het wel/niet doen van een examen.

Elke examenbank kent vanwege het aantal beschikbare plekken verschillende manieren voor boeken en werkwijze.. Lees hieronder meer hoe dit gaat voor een examen bij NIMA, de Associatie voor Examinering, Stibex, IVIO, LEC of WFT.

Om de kans op besmetting het het Corona virus zo klein mogelijk te maken wordt op veel plekken verzocht een mondkapje mee te nemen.

Hoe boek ik een NIMA-examen?

Schriftelijke NIMA Examens worden afgenomen op de vaste locaties. Het is mogelijk om een thuisexamen te boeken. Als een kandidaat een thuisexamen wil boeken, dan kunnen zij een email sturen naar examens@nima.nl o.v.v. ‘ProctorExam’ en daarbij naam, e-mailadres, het af te nemen examen, gewenste dag en tijdstip (tussen 12.00 en 17.00 uur) vermelden. Uiteraard zullen wij de kandidaten ook informeren over de mogelijkheden.

De mondelinge examens worden online middels Zoom afgenomen. Wij zullen de ingeschreven kandidaten hierover informeren. Mocht een kandidaat hierover vragen hebben, dan kan men een email sturen naar examens@nima.nl.

Hoe boek ik een Associatie-examen?

De Associatie voor examinering werkt met de locaties van Lamark. Ook deze locaties gaan vanaf volgende week weer open echter wel onder bijzondere omstandigheden. Je zult merken dat er minder plekken beschikbaar zijn en dat er strengere hygiëne eisen zijn. Je kunt je examen op de normale manier boeken.

Belangrijk om te weten:

 • Boeken worden niet verstrekt.
 • Zelf mee te nemen materialen worden door de toezichthouder op afstand gecontroleerd.
 • Kluisjes worden niet gebruikt, je neemt de persoonlijke bezittingen mee naar binnen. Zorg dat je niet teveel meeneemt.
 • Ben 110% gezond, de locatie mag je weigeren bij twijfel.
 • Je mag niet naar het toilet in het pand.
 • Gebruik van headsets is op eigen risico, je mag eigen oortjes gebruiken echter kan de examenlocatie niet garanderen dat ze werken.
 • Je mag echt pas 15 minuten voorafgaand aan het examen het pand in en dient meteen het pand te verlaten.

Lees hieronder alle antwoorden op jouw vragen. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op: 040-2485582 óf info@delaatkenniscentrum.nl.

Hoe boek ik een LSSO-examen?

LSSO heeft zijn examens geannuleerd tot nader bericht. Wij houden je hierover op de hoogte.

Hoe boek ik een IVIO-examen?

Een IVIO-examen kan vanaf heden weer op een reguliere wijze geboekt worden. Het examen maak je op de onze COEL locatie in Eindhoven. Lees verder in de FAQ sheet meer over de maatregelen op deze locatie.

Hoe boek ik een Stibex-examen?

Stibex werkt met de locaties van COEL. Deze locaties gaan vanaf volgende week weer open echter wel onder bijzondere omstandigheden. Je zult merken dat er minder plekken beschikbaar zijn en dat er strengere hygiëne eisen zijn. Je kunt je examen op de normale manier boeken.

Ik heb reeds een examen geboekt?

De meeste examenbanken hebben met ingang van 7 april de examens hervat. Ook in deze tweede lockdown blijven de examenbanken examens afnemen. Wel zijn er andere voorwaarden en kan het zo zijn dat je examen wordt omgeboekt. Indien de examenkamer het examenmoment wil wijzigen nemen zij contact met je op. Ben echter zeker van jouw zaak en check de site van de examenbank. Wil je jouw examen toch liever omboeken? Ga naar de website van de desbetreffende examenbank om te kijken wat je moet doen om jouw geboekte examen te annuleren. Kun je niets vinden? Neem dan contact op met de examenbank.

Is jullie COEL toetslocatie open?

COEL toetslocatie Eindhoven is gewoon geopend. Echter is dit met een beperkt aantal plekken om een veilige en gezonde examenplek te bieden. We willen de kans op besmetting met het Corona virus zo klein mogeljik maken. Hoe borgen wij deze omgeving:

 • We vragen je een mondkapje te dragen bij binnenkomst in het gebouw. Het mondkapje gaat pas weer af wanneer je het pand verlaat.
 • Tussen de looproutes en de examenplekken zit in alle gevallen 1,5 meter. Op deze manier kunnen zowel de toezichthouders al de examenkandidaten in een veilige omgeving het examen maken.
 • Elke werkplek wordt na elk examen gedesinfecteerd, waaronder: werkblad, muis, toetsenbord, stoelleuning, schrijfwaren.
 • Elke vorm van fysiek contact wordt vermeden. We geven je dus geen hand of ‘elleboog’.
 • Hoest of nies je, ben je verkouden of heb je andere ziekteverschijnselen dan kun je geen examen doen. Kom je toch dan zijn wij genoodzaakt je de toegang te weigeren.
 • Bij binnenkomst is je examen al klaargezet, je kunt meteen starten. Dit voorkomt onnodig contact met materialen.
 • Toiletbezoek kan alleen voor of na het examen. Onze medewerkers hebben alle tijd nodig om de werkplek schoon te houden.
 • Voorafgaand aan het examen dient u uw handen te wassen.
 • Het gebruik van headsets is op eigen risico.
 • Normaal staat onze deur open. In deze tijd mag je écht pas 15 minuten voor tijd het pand betreden. Direct na het maken van het examen vragen we je om het pand te verlaten.
 • In de wachtruimte vragen we je om 1,5 meter afstand te bewaren. Er is voldoende ruimte.
 • Wij vragen je gedurende het examen een mondkapje te dragen.
 • I.v.m. de ventilatie staan ramen en de deur open. Mocht je het snel koud hebben zorg dan voor warme kleding. Deze worden voor het examen wel gecontroleerd.
 • We hanteren éénrichtingsverkeer. Dit betekent met de lift naar de derde etage en via de trap het pand verlaten.

Gaat mijn coaching of maatwerktraining nog door?

Jouw coaching of maatwerktraining gaat in principe gewoon door, mits zoals jij als de docent 24-uur 100% klachtenvrij zijn. Wat verstaan wij onder klachtenvrij? 100% niet hoesten, geen loopneus, geen verhoging, geen keelpijn, niet niezen.

Besluiten jullie samen om de coaching of de maatwerktraining te annuleren plannen jullie samen een nieuwe afspraak, deze verwerken wij in jouw online omgeving.

Heb ik nog les in een groep?

JA, we ontmoeten je in het online klaslokaal. Daar waar mogelijk zelfs weer fysiek.

Indien we weer geleidelijk open gaan is de mogelijkheid tot lesgeven afhankelijk van een aantal zaken.

 • De locatie: sommige locaties blijven gesloten. Hierdoor kunnen er geen lessen plaatsvinden. Daarnaast moet een geopende locatie voldoen aan strikte voorwaarden waaronder een eigen ingang en voldoende ruimte.

We merken dat onze studenten graag door willen met de opleiding. Dat begrijpen wij echter staat de gezondheid voorop.

In het geval er les wordt gegeven binnen een bedrijf treden wij in contact met de werkgever en ontvang je hierover persoonlijk bericht.

Is mijn locatie nog open? Hoe handelt De Laat Kenniscentrum?

Op dit moment zijn de meeste locaties gesloten. Inmiddels zijn al onze cursisten hiervan op de hoogte. Daar waar mogelijk zijn we op zoek gegaan naar alternatieve ruimtes voor maatwerktrajecten, alles binnen de geldende wet -en regelgeving. We willen er alles aan doen om de wereld snel weer “open” te laten gaan.

Daar wij ook examenlocatie zijn vindt opleiden plaats onder strikte voorwaarden. Dit betreft dezelfde voorwaarden als voor afname van de examens. We zijn inmiddels door de examenkamer gekeurd en hebben het certificaat ontvangen dat onze locatie aan alle eisen voldoet en onze medewerkers op juiste wijze handelen.

De groepsgrootte en de ruimte is bepalend voor het wel/niet doorgaan van de les. De richtlijnen voor contact vanuit het RIVM en de GGD zijn voor ons leidend.

Wil je starten met klassikaal onderwijs? Overleg dit dan met een van onze medewerkers: 040-2485582.

Welke richtlijnen gelden als straks alle lessen weer worden opgepakt?

De lessen worden in nauw overleg met de docent gecontinueerd/geannuleerd (communicatie volgt op de dag zelf via een aankondiging in jouw online omgeving).

Daar wij ook examenlocatie zijn vindt opleiden plaats onder strikte voorwaarden. Dit betreft dezelfde voorwaarden als voor afname van de examens. We zijn inmiddels door de examenkamer gekeurd en hebben het certificaat ontvangen dat onze locatie aan alle eisen voldoet en onze medewerkers op juiste wijze handelen.

Indien er sprake is van onderstaande klachten, verzoeken wij de cursist en/of docent thuis te blijven.  

Gezondheidsklachten waar wij over spreken zijn:

 • niezen
 • keelpijn
 • loopneus
 • licht hoesten
 • verhoging tot 38 graden

Dus 24-uur 100% klachtenvrij. Ieders gezondheid staat hierbij voorop, hoewel je mogelijk zélf niet ernstig ziek wordt van het virus, kun je anderen wel besmetten. Helaas is het niet mogelijk om zónder Coronatest het tegendeel aan te tonen, ook huisartsen/GGD doen hierover geen uitspraak. Dit is ook de reden waarom wij iedereen vragen om bij een van de genoemde gezondheidsklachten de keuze te maken om thuis te blijven.

Kun je fysiek niet aanwezig zijn bij de les kun je altijd op afstand inloggen, zorg dat je dit vooraf wel duidelijk communiceert met je docent.

Kom je naar de les vragen wij je het volgende:

 • Bij binnenkomst was je direct de handen bij het toilet.
 • Draag zelf zorg voor je materialen en schrijfgerei. Wissel je toch materialen of schrijfgerei uit maak deze dan schoon.
 • Houd altijd 1,5 meter afstand.

Ik weet zeker dat ik géén drager ben van het Corona virus, maar ik heb wel een milde klacht. Mag ik naar de les of coaching?

Wij begrijpen dat een gezondheidsklacht niet automatisch betekent dat je drager bent van het virus, ook andere virussen/bacteriën óf hooikoorts veroorzaken deze klachten, echter kan dit niet worden uitgesloten. Laten we gezamenlijk zorg dragen voor een voorspoedige indamming van dit virus. Dus we hanteren 24-uur 100% klachtenvrij.

Mijn les gaat door, maar ik heb klachten. Wat nu?

Wij nemen elke dag contact op met de docent. Indien er door deze maatregel >2 personen moeten thuisblijven plannen wij een nieuwe datum. In je account kun je zien dat de les is geannuleerd en wanneer de nieuwe les is. Indien gewenst zal de docent voorzien in (extra) huiswerk. Op deze manier kunnen we zorg dragen voor een gezamenlijke studievoortgang.

Tot op heden is gebleken dat deze werkwijze erg goed verloopt, deze continueren we dan ook.

Ik heb geen klachten, maar geen goed gevoel om te komen. Wat nu?

Wij begrijpen als geen ander dat iedereen ander omgaat met deze onzekerheid en vinden dat we naar elkaar begrip op moeten brengen voor ieders keuze. Besluit jij om jouw aanwezigheid te annuleren dan telt dit ook als een afwezige kandidaat. Dus indien er >2 personen niet aanwezig zijn gaat de les NIET door. Je hoeft je hierover niet schuldig te voelen.

Annuleren de les krijg je hierover bericht in je mailbox. We plannen gezamenlijk een nieuwe les. Indien gewenst zal de docent voorzien in (extra) huiswerk. We streven naar een gezamenlijke studievoortgang.

Biedt De Laat Kenniscentrum ook afstandsonderwijs aan?

Onze kracht is het klassikaal opleiden. Een thuisstudie vinden wij geen wenselijke situatie, wij geloven in de kracht van de docent en de samenwerking met de studenten. Wat wij wel bieden is klassikaal afstandsonderwijs. Deze vorm werkt uitstekend en biedt de mogelijkheid om de opleiding te volgen met alle service die je van ons bent gewend, alleen zónder fysiek contact. Deze vorm van onderwijs hebben wij in het verleden veel ingezet bij individuele trajecten en trajecten waarbij we onderwijs verzorgden op anderen plekken in de wereld, door de komst van het Corona virus hebben we deze mogelijkheid positief ingezet bij onze klassen. Je logt dus op het afgesproken tijdstip met jouw klas in op jouw online leeromgeving. Je krijgt les van je docent en kunt jouw huiswerkvragen direct neerleggen. Blijft dat onze voorkeur ligt bij het ‘ontmoeten’ van onze kandidaten en hopen we jullie snel weer te zien.

Hoe werkt het huidige afstandsonderwijs bij De Laat Kenniscentrum?

Persoonlijk contact staat bij ons hoog in het vaandel. Wij geloven dat de docent en je medestudenten je stimuleren bij het behalen van je persoonlijke doelen. Ze bieden je een stok achter de deur.

Inmiddels hebben alle docenten de mogelijkheid om te werken middels klassikaal afstandsonderwijs. Jouw docent overlegt met de groep hoe jullie de lessen willen voortzetten. De medewerkers op kantoor zorgen dat deze afspraken worden vastgelegd in de online omgeving. We zijn ontzettend trots op onze docenten en de studenten hoe we samen constructief hebben vormgegeven aan een wenselijke oplossing voor de doorgang van de lessen.

Nu de eisen langzamerhand versoepelen merken we dat we klassikaal en klassikaal afstandsonderwijs prima kunnen combineren. Wat mooi dat het virus ook deze ontwikkeling versneld op gang heeft gebracht.

Mijn les gaat door. Hoe weet ik dit zeker?

Indien de les wordt vervangen door afstandsonderwijs kun je dit vinden in de planning. Je ziet dan de code ‘afstandsonderwijs’ voor jouw bijeenkomst staan. Je logt een kwartier voor aanvang dan in binnen het online systeem zodat we op tijd kunnen starten. Indien de code ‘geannuleerd’ voor jouw bijeenkomst staat, gaat de les NIET door.

Heb je straks weer les op locatie? Je hebt dan de melding in jouw mailbox vanuit je online leeromgeving dat de les doorgaat. Indien de les doorgang heeft vragen wij het volgende. Neem de belangrijkste maatregelen in acht die verspreiding van het Corona virus voorkomen:

 • Was je handen regelmatig en bij aanvang van de les;
 • Gebruik papieren zakdoekjes;
 • Schud geen handen;
 • Draag zelf zorg voor je materialen en schrijfgerei. Wissel je toch materialen of schrijfgerei uit maak deze dan schoon;
 • Houd altijd 1,5 meter afstand.

Wij hopen dat we snel weer het ‘normale’ leven kunnen oppakken, dat zowel wijzelf als onze kinderen weer gewoon naar school kunnen, we op ons werk onze collega’s kunnen treffen en dat we zonder zorgen bij onze ouderen op visite kunnen gaan. Mochten er nog vragen zijn stel deze gerust: info@delaatkenniscentrum.nl.

Doe mee met onze actie: Stuur een gratis kaart #denkaanelkaar #virusvrij

In deze tijd waarin mensen steeds meer thuis komen te zitten, er minder gelegenheid is voor sociale contacten willen wij oog blijven houden voor diegenen die lang alleen thuiszitten. Stuur diegene deze gratis e-card met een persoonlijk bericht óf print de kaart en stop deze in de bus. Dankjewel voor het steunen van onze actie!

Klik hier voor de gratis kaart.

Hopende op jullie begrip!

Namens het gehele team van De Laat Kenniscentrum,

Kunnen we u ergens mee helpen?
1
avatar
De Laat Kenniscentrum online
Welkom bij De Laat Kenniscentrum, wij staan klaar voor al uw vragen.
13:18
by SAM