Spring naar content

Corona virus en jouw opleiding FAQ

Opleiden in Coronatijd. Wat kan er?

WE ZIJN WEER VOLLEDIG OPEN VOOR LESSEN EN EXAMENS.

We zijn blij te vermelden dat we jullie weer fysiek kunnen treffen in onze lokalen.

update 17 JANUARI 2022

Opleiden kan. Dit doen wij wel met gezond verstand, iedereen moet zich prettig voelen bij De Laat Kenniscentrum. Door het corona virus zijn wij voorlopig nog genoodzaakt om aanvullende maatregelen te nemen inzake ons huidige onderwijs.

Cursussen en trainingen die benodigd zijn voor de uitoefening van beroep of bedrijf, bijvoorbeeld gericht op vaardigheden en bedrijfsveiligheid kunnen wel doorgang vinden.”

De richtlijnen van de RIVM dienen te worden gevolgd bij het organiseren van het onderwijs. Dat betekent onder andere verplicht 1,5 meter afstand houden, het gebruik van mondkapjes etc. Wij vragen onze studenten en examenkandidaten dan ook om een mondkapje te dragen. Ook in het lokaal.

Jouw specifieke lesinformatie staat in jouw online omgeving Eduframe.

Het advies naar aanleiding van de persconferentie is:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis (werken en vertier)
 • Laat je vaccineren
 • Houd je aan de basisregels

Deze FAQ sheet geeft zoveel mogelijk antwoord op jouw vragen. Na het lezen van deze sheet nog vragen? Stel deze gerust, wij zijn gewoon geopend en zijn er voor jou.

Graag blijven we met jou in contact. Mochten er dingen veranderen inzake jouw traject informeren we je hier tijdig over.

Online klassikaal onderwijs

Inmiddels is klassikaal afstandsonderwijs niet meer weg te denken uit ons aanbod. Alle voordelen van klassikaal onderwijs bij jouw thuis, maar tegenwoordig ook met de keuze op om locatie de les te volgen. Of deze mogelijkheid er is hangt af van de beschikbaarheid van jouw locatie. Lees hierover meer verder in deze sheet. Starten met een opleiding of je opleiding vervolgen is dus geen probleem. Lees deze informatie goed.

Ik volg een opleiding bij De Laat Kenniscentrum? Wat betekent dit voor de voortgang gedurende het corona virus pandemie?

Jouw examen gaat gewoon door (mits er anders is gecommuniceerd). Wel is er een aangepaste afname. Houd hiermee rekening wanneer je een examenlocatie bezoekt. De nieuwe werkelijkheid hoeft dus geen belemmering te zijn voor het wel/niet doen van een examen.

Elke examenbank kent vanwege het aantal beschikbare plekken verschillende manieren voor boeken en werkwijze.. Lees hieronder meer hoe dit gaat voor een examen bij NIMA, de Associatie voor Examinering, Stibex, IVIO, LEC of WFT.

Om de kans op besmetting het het Corona virus zo klein mogelijk te maken wordt op veel plekken verzocht een mondkapje mee te nemen.

Hoe boek ik een NIMA-examen?

Schriftelijke NIMA Examens worden afgenomen op de vaste locaties. Het is mogelijk om een thuisexamen te boeken. Als een kandidaat een thuisexamen wil boeken, dan kunnen zij een email sturen naar examens@nima.nl o.v.v. ‘ProctorExam’ en daarbij naam, e-mailadres, het af te nemen examen, gewenste dag en tijdstip (tussen 12.00 en 17.00 uur) vermelden. Uiteraard zullen wij de kandidaten ook informeren over de mogelijkheden.

De mondelinge examens worden online middels Zoom afgenomen, maar ook weer op locatie. Wij zullen de ingeschreven kandidaten hierover informeren. Mocht een kandidaat hierover vragen hebben, dan kan men een email sturen naar examens@nima.nl.

Hoe boek ik een Associatie-examen?

De Associatie voor examinering werkt met de locaties van Lamark. Ook deze locaties gaan vanaf volgende week weer open echter wel onder bijzondere omstandigheden in verband met het corona virus. Je zult merken dat er minder plekken beschikbaar zijn en dat er strengere hygiëne eisen zijn. Je kunt je examen op de normale manier boeken.

Belangrijk om te weten:

 • Boeken worden niet verstrekt.
 • Zelf mee te nemen materialen worden door de toezichthouder op afstand gecontroleerd.
 • Kluisjes worden niet gebruikt, je neemt de persoonlijke bezittingen mee naar binnen. Zorg dat je niet teveel meeneemt.
 • Ben 110% gezond, de locatie mag je weigeren bij twijfel.
 • Je mag niet naar het toilet in het pand.
 • Gebruik van headsets is op eigen risico, je mag eigen oortjes gebruiken echter kan de examenlocatie niet garanderen dat ze werken.
 • Je mag echt pas 15 minuten voorafgaand aan het examen het pand in en dient meteen het pand te verlaten.

Lees hieronder alle antwoorden op jouw vragen. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op: 040-2485582 óf info@delaatkenniscentrum.nl.

Hoe boek ik een LSSO-examen?

LSSO heeft de examinering weer hervat. Zie hiervoor de website van de examenbank.

Hoe boek ik een IVIO-examen?

Een IVIO-examen kan vanaf heden weer op een reguliere wijze geboekt worden. Het examen maak je op de onze COEL locatie in Eindhoven. Lees verder in de FAQ sheet meer over de maatregelen op deze locatie.

Hoe boek ik een Stibex-examen?

Stibex werkt met de locaties van COEL. Deze locaties gaan vanaf volgende week weer open echter wel onder bijzondere omstandigheden. Je zult merken dat er minder plekken beschikbaar zijn en dat er strengere hygiëne eisen zijn. Je kunt je examen op de normale manier boeken.

Is jullie COEL toetslocatie open ondanks het corona virus?

COEL toetslocatie Eindhoven is gewoon geopend. Echter is dit met een beperkt aantal plekken om een veilige en gezonde examenplek te bieden. We willen de kans op besmetting met het Corona virus zo klein mogeljik maken. Hoe borgen wij deze omgeving:

 • Tussen de looproutes en de examenplekken zit in alle gevallen 1,5 meter. Op deze manier kunnen zowel de toezichthouders al de examenkandidaten in een veilige omgeving het examen maken.
 • Elke werkplek wordt na elk examen gedesinfecteerd, waaronder: werkblad, muis, toetsenbord, stoelleuning, schrijfwaren.
 • Bij binnenkomst is je examen al klaargezet, je kunt meteen starten. Dit voorkomt onnodig contact met materialen.
 • Toiletbezoek kan alleen voor of na het examen. Onze medewerkers hebben alle tijd nodig om de werkplek schoon te houden.
 • Voorafgaand aan het examen dient u uw handen te wassen.
 • Het gebruik van headsets is op eigen risico.
 • Een mondkapje is niet meer nodig, indien je dit wilt gebruiken mag dit natuurlijk altijd.
 • I.v.m. de ventilatie staan ramen en de deur open. Mocht je het snel koud hebben zorg dan voor warme kleding. Deze worden voor het examen wel gecontroleerd.
 • We hanteren éénrichtingsverkeer. Dit betekent met de lift naar de derde etage en via de trap het pand verlaten.

Gaat mijn coaching of maatwerktraining nog door?

Jouw coaching of maatwerktraining gaat in principe gewoon door, mits zoals jij als de docent 24-uur 100% klachtenvrij zijn. Wat verstaan wij onder klachtenvrij? 100% niet hoesten, geen loopneus, geen verhoging, geen keelpijn, niet niezen.

Besluiten jullie samen om de coaching of de maatwerktraining te annuleren? Dan plannen jullie samen een nieuwe afspraak, deze verwerken wij in jouw online omgeving.

Heb ik nog les in een groep?

JA, we ontmoeten je in het (online) klaslokaal en hopelijk snel weer op locatie. Onze medewerkers zullen je informeren over het vervolg van jouw (lopende) opleiding.

Waar hangt het starten op locatie o.a. vanaf.

 • Online klaslokaal: Indien een online klaslokaal jouw voorkeur heeft en dit ook zo is overeengekomen in de studieovereenkomst blijft dit natuurlijk zo.
 • De locatie: Indien de locaties weer open mogen.

In het geval er les wordt gegeven binnen een bedrijf treden wij in contact met de werkgever en ontvang je hierover persoonlijk bericht.

Dus 24-uur 100% klachtenvrij. Ieders gezondheid staat hierbij voorop, hoewel je mogelijk zélf niet ernstig ziek wordt van het virus, kun je anderen wel besmetten. Helaas is het niet mogelijk om zónder Coronatest het tegendeel aan te tonen, ook huisartsen/GGD doen hierover geen uitspraak. Dit is ook de reden waarom wij iedereen vragen om bij een van de genoemde gezondheidsklachten de keuze te maken om thuis te blijven.

Kun je fysiek niet aanwezig zijn bij de les kun je altijd op afstand inloggen, zorg dat je dit vooraf wel duidelijk communiceert met je docent.

Kom je naar de les vragen wij je het volgende:

 • Bij binnenkomst was je direct de handen bij het toilet.
 • Draag zelf zorg voor je materialen en schrijfgerei. Wissel je toch materialen of schrijfgerei uit maak deze dan schoon.
 • Houd altijd 1,5 meter afstand.

Ik weet zeker dat ik géén drager ben van het Corona virus, maar ik heb wel een milde klacht. Mag ik naar de les of coaching?

Wij begrijpen dat een gezondheidsklacht niet automatisch betekent dat je drager bent van het virus, ook andere virussen/bacteriën óf hooikoorts veroorzaken deze klachten, echter kan dit niet worden uitgesloten. Laten we gezamenlijk zorg dragen voor een voorspoedige indamming van dit virus. Dus we hanteren 24-uur 100% klachtenvrij.

Biedt De Laat Kenniscentrum ook afstandsonderwijs aan?

Onze kracht is het klassikaal opleiden. Een thuisstudie vinden wij daarom geen wenselijke situatie, wij geloven in de kracht van de docent en de samenwerking met de studenten. Wat wij wel bieden is klassikaal afstandsonderwijs. Deze vorm werkt uitstekend en biedt ook de mogelijkheid om de opleiding te volgen met alle service die je van ons bent gewend, alleen zónder fysiek contact. Je logt op het afgesproken tijdstip met jouw klas in op jouw online leeromgeving. Je krijgt les van je docent en kunt jouw huiswerkvragen direct neerleggen.

Hoe werkt het huidige afstandsonderwijs bij De Laat Kenniscentrum?

Persoonlijk contact staat bij ons hoog in het vaandel. Ondanks het corona virus geloven wij dat de docent en je medestudenten je stimuleren bij het behalen van je persoonlijke doelen. Ze bieden je een stok achter de deur.

Wij zien je graag bij de Laat Kenniscentrum. Op naar de volgende stap: info@delaatkenniscentrum.nl.