Spring naar content

Ervaringen met het STAP-budget!

Hieronder worden de ervaringen, ontdekkingen en tips over het STAP-budget besproken. Het STAP-budget is een nieuwe vergoeding voor scholing en staat voor stimulering van de Arbeidsmarkt Positie. Je kan een vergoeding van maximaal 1000 euro per jaar aanvragen om te gebruiken voor scholing. Elke twee maanden start een nieuwe aanvraagperiode. Het STAP-budget is beperkt dus op = op. Lees ons andere artikel voor meer informatie hier over. Hieronder worden de ervaringen, ontdekkingen en tips over het STAP-budget besproken.

Hoe ontdek je het STAP-budget?

Bij de zoektocht naar een opleiding bij een particuliere onderwijsinstelling, kom je al redelijk snel het STAP-budget tegen. Het staat meestal niet meteen op de home pagina van de onderwijsinstelling, maar eerder bij de beschrijving of onder het kopje ‘’kosten’’ van de gekozen opleiding. Wanneer een opleiding het STAP-budget aanbiedt, staat dit altijd vermeld. Als het er niet bij staat is de kans heel groot dat de opleiding niet gebruik maakt van het STAP-budget. Het is altijd goed om het voor de zekerheid te vragen door contact op te nemen met de gekozen onderwijsinstelling.                                                                                                                       

Hoe veel mensen hebben een ervaring met het STAP-budget?

In 2022 zijn er vanaf 1 maart vijf aanvraagtijdvakken (elke twee maanden). In de eerste aanvraagperiode van 2022 hebben ruim 36.300 mensen het STAP-budget aangevraagd voor ongeveer 4.200 opleidingen verdeeld over 235 opleiders. De meeste mensen die het STAP-budget aanvragen hebben een leeftijd tussen de 30 en 40 jaar. In de meeste gevallen wordt het aangevraagd voor bijscholing om huidig werk beter of anders te kunnen doen.

Wat waren de ervaringen met het STAP-budget?

Belangrijk om te onthouden is dat het STAP-budget niet altijd beschikbaar is. Je zult de aanvraagperiodes in de gaten moeten houden. De ervaringen van het STAP-budget zijn over het algemeen positief. Er zijn wel een paar negatieve ervaringen over technische puntjes bij het aanvragen op de website. Het is pas sinds 1 maart gestart dus dit is logisch. De systeemverbeteringen worden bij de tweede aanvraagperiode toegepast. Er zijn voldoende opleiders en scholingsaanbod vanuit erkende kwaliteitskeurmerken.

Waarom zou je voor het STAP-budget kiezen?

Wanneer je gebruik maakt van het STAP-budget zijn meer kansen voor je op de arbeidsmarkt. Het doel van het STAP-budget is, dat mensen meer de eigen regie nemen in hun ontwikkeling en loopbaan. Zo kan je blijven ontwikkelen en duurzaam inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Ook heb je meer kansen om je baan te houden of om een nieuwe baan te vinden.

Tips bij het aanvragen van het STAP-budget

  1. Check of de training, cursus of opleiding in het scholingsregister staat.
    De training, cursus of opleiding moet in het STAP-opleidingsregister staan en mag niet gestart worden bij het aanvragen van een budget. Je opleiding dient dus minimaal 4 weken na je aanvraag en 3 maanden na je aanvraagronde te starten.
  • Kijk of je in aanmerking komt met het STAP-budget.

Check met deze test https://www.stapuwv.nl/p/pre-check of je in aanmerking komt voor de subsidie.

  • Meld je vooraf bij de onderwijsinstelling.

Heb je stap 1 en 2 succesvol voltooid? Meld je dan zo snel mogelijk aan bij de onderwijsinstelling. Daar ontvang je een STAP-kentekenbewijs die je nodig hebt voor de daadwerkelijke aanvraag.

  • Zit goed klaar voor de aanvraagronde.

Doe de aanvraag meteen wanneer het kan, want op = op. Als de aanvraag toegekend is, krijg je een bericht van het UWV.

Dus, maak snel de test en kijk of je in aanmerking komt om het STAP-budget aan te vragen!

Deze bijdrage werd geschreven door Jasmin van Werkum, student Fontys Hogescholen Ondernemerschap en Retail management.