Spring naar content

Hoe kies je een goede opleider?

Hoe kies je een goede opleider voor jouw opleiding? Een vraag die op dit moment breed uitgemeten wordt in het nieuws. De opleidingswereld lijkt ondoorzichtig, duurkoop lijkt niet altijd het beste én goedkoop is in veel gevallen duurkoop. En juist nu wil jij een keuze maken voor een particuliere opleider. Hoe dan?

Een artikel wat helpt bij het maken van een gefundeerde keuze. Juist nu de vraag naar onderwijs gaat toenemen door de noodzaak om na de coronacrisis werklozen om te scholen. Zorg dat je je studietijd goed benut en haal hier het maximale uit.

Een snelle zoeker op internet zal bemerken dat hij/zij voor om- of bijscholen veelal dezelfde partij ontmoet op de eerste pagina. Soms loont het om verder te kijken bij het maken van een afweging, op de tweede en derde pagina staan vaak de kleinere partijen, maar dat zegt niets over de kwaliteit, meer over het marketingbudget wat deze partijen te besteden hebben om online zichtbaar te zijn. Kies met je hart, je gevoel en met verstand. Dat is wat wij onze klanten altijd meegeven.

Verschil in onderwijs

Als volwassene met een diploma op zak komt je vaak terecht bij een private opleider. De voordelen die private opleiders jou bieden zijn flexibel onderwijs, vaak op locaties door het hele land en/of jouw bedrijf. Door deze kosten, plus geldende wet -en regelgeving voor deze opleidingen zijn private opleidingen vaak duurder dan een opleiding aan een roc of hbo. Voor veel opleidingen in de private sector kun je geen (studie)financiering aanvragen bij de overheid. Check dit dus vooraf.

Onderzoek

Ga echt op onderzoek uit, durf kritische vragen te stellen. Stel vragen over dingen die voor jou echt belangrijk zijn. Wanneer je onderzoek doet zul je bemerken dat er enkele grote partijen zijn, deze grote partijen beheren een groot aantal bedrijven en opleidingen. Het kan dus zo zijn dat het lijkt alsof je bij verschillende partijen informatie opvraagt voor een opleiding, maar dat je dit uiteindelijk bij hetzelfde bedrijf doet (onder dezelfde voorwaarden, maar bijvoorbeeld voor een andere prijs).

Hoe kies je een goede opleider?

Diploma, certificaat, bewijs van deelname?

Wat is de waarde van het ‘papiertje’ waar jij zo hard voor gewerkt hebt. Check altijd naar de ‘waarde’ hiervan in het werkveld. Is er een branche erkenning voor jouw ‘papiertje’. Ben ook altijd kritisch, wanneer een opleiding bij een hbo instelling 4-jaar duurt, hoe reëel is het dat je dan een vergelijkbaar diploma kunt halen in 6 of 12 maanden. Onafhankelijke organisaties als bijvoorbeeld het NLQF (Nederlands Kwalificatieraamwerk) en EQF (European Qualifications Framework), geven duidelijkheid en zekerheid over het niveau van kwalificaties. Kortom weet vooraf waar je aan gaat beginnen.

Inhoud van de opleiding

Indien je een opleiding gaat volgen check dan altijd de eindtermen. Hier staat precies wát je gaat leren, hoe dit wordt getoetst en de wijze van afronding bij goed gevolg (certificaat, diploma, bewijs van deelname). Met de eindtermen op zak kun je dus goed vergelijken waar het verschil in zit op inhoud en niveau van een opleiding met (ongeveer) eenzelfde naam. Eindtermen kun je opvragen bij de opleider en/of de aangesloten examenbank waar de opleider mee werkt. Ben kritisch en reëel.

Kwaliteit

Belangrijk bij de vraag ‘Hoe kies je een goede opleider’. De definitie van kwaliteit. De definitie volgens ISO 9001: “Het geheel van kenmerken van een dienst dat van belang is voor het voldoen aan vastgestelde of vanzelfsprekende behoeften”. Kortom vraag door naar de wijze waarop de fasen van jouw opleiding zijn ingericht. Wat doet de opleider om jou naar het diploma te begeleiden: Wat is inbegrepen? Wat als de opleiding niet aansluit? Wat als je een examen niet haalt? Welke materialen worden gebruikt? Hoe is het met de startgarantie van jouw opleiding?

Prijs

Jij hebt voor een opleiding gekozen en hierover een prijs afgesproken. In het redelijke mag je dan verwachten dat je geen extra kosten dient te betalen bij het stellen van een vraag of aanvullende feedback. Afhankelijk van de wijze van examineren kan het zijn dat er voor het inzien van een examen óf voor een herexamen betaald dient te worden. Vraag dus goed uit wat is inbegrepen en check hierover de reviews. En dan lunch- en koffiekosten? Ben je bewust van het feit dat deze vaak niet meegerekend worden in beschikbare studiebudgetten. Stem vooraf dan ook altijd af met degene die de rekening betaalt wie welke kosten op zich gaat nemen.

Leslocatie

In deze tijd van online onderwijs is jouw locatie in veel gevallen helder… thuis achter je bureau. Maar als je straks weer onderwijs op locatie gaat volgen, zorg dat je op de hoogte bent wat er gebeurd als de opleiding niet start op de locatie van jouw keuze. Veel grote partijen starten vaak, ondanks andere berichten, in de grote steden van ons land. De kans dat je van Maastricht naar Utrecht moet rijden is aannemelijk. Soms loont het om te kijken naar een kleine plaatselijke opleider of een opleider met startgarantie. Op deze manier weet je zeker dat jouw opleiding ook echt van start gaat in jouw regio. Informeer altijd wat de gevolgen zijn wanneer de opleiding niet van start gaat op de gewenste locatie.

Startmoment en startgarantie

Jij hebt besloten te willen starten met een opleiding of cursus. In je hoofd heb je het al gepland hoe je het gaat invullen de komende periode. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Informeer naar de startgarantie van de opleiding, het minimale aantal deelnemers en zoek naar een plan B indien je opleiding niet van start gaat, ook wanneer je al een (aan)betaling hebt gedaan.

Online onderwijs

Online klassikaal onderwijs is niet overal hetzelfde. Online onderwijs kan voor opleiders ook betekenen dat je, vooraf opgenomen, hoorcolleges/webinars volgt en dat je bent aangewezen op zelfstudie. Voor deze zelfstudie voorziet de opleider dan in veel gevallen van een planning en in sommige gevallen een virtuele docent op afstand op beperkte tijden. De prijzen van deze opleidingen zijn veelal interessant, maar vraag is of dit is wat je verwacht. In de overgang naar online onderwijs verwachten veel mensen een online klaslokaal, eigenlijk alles wat je normaal fysiek hebt maar nu online. Deze kosten zijn vaak hoger, maar het heet beiden ‘online onderwijs’. Vraag dus goed uit wát het online onderwijs precies inhoudt.

Lees hier meer over het verschil tussen thuisstudie en afstandsonderwijs.

Docenten

Jouw traject valt of staat met de docent die voor de groep staat. In de private onderwijssector staan veelal mensen uit te branche met affiniteit voor het overdragen van kennis. Niet iedereen kan ‘zomaar’ voor de klas, een instantie als CRKBO doet audits voor trainers zónder onderwijsbevoegdheid. Let wel ook binnen het mbo, hbo, WO en zelfs het middelbaar en basisonderwijs zien we een trend waarbij zogenaamde ‘zij-instromers’ voor de klas komen te staan. Dit zegt niets over de kwaliteit, het is wel belangrijk hoe deze kwaliteit wordt gemonitord. Een onderwijsbevoegdheid zegt niet alles over de kwaliteit van de les. Informeer dus naar de referenties van de lessen bij de opleider.

Lees verder onder de afbeelding.

Reviews

Hoe kies je een goede opleider? ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend’ wie kent de reclame niet? Hoe gaat de opleider om met gemaakte afspraken? Wat zijn de ervaringen van anderen? Kijk op welke wijze de opleider de reviews verstrekt. Is dit een onafhankelijke bron of beheren zij zelf de reviews? Betrouwbare reviews kun je bijvoorbeeld vinden op Google, Kassa! en Klantenvertellen.nl. Een opleiding is een totaalplaatje, het is een samenwerking tussen het bedrijf, de docent, de uitgever van jouw materiaal, de student en medestudenten, soms werkt een schakel niet optimaal. Aan een verhaal zitten twee kanten, wanneer je reviews bekijkt maak een goede afweging en kijk of het een tendens is of een uitzondering.

We hopen je met dit artikel handvatten te hebben gegeven omtrent “Hoe kies je een goede opleider?”. Je bent altijd vrij om contact met ons op te nemen advies is bij ons altijd gratis en kwaliteit vanzelfsprekend: 040-2485582.