Spring naar content

Hoe werkt een online thuisexamen?

Online thuisexamen? Wat is dat en hoe pak ik dat aan.

Je volgt een opleiding, normaal sluit jij je opleiding af met een examen op locatie. In de huidige examen doe jij echter een online thuisexamen. In dit artikel lees je meer over een online thuisexamen.

Proctor examen

Er zijn verschillende woorden voor een online thuisexamen (of een examen op een andere plek dan de examenlocatie). Het Engelse woord hiervoor is proctor exam of proctoring.

Wat is een online thuisexamen?

Online thuisexamens zijn getimede examens die je aflegt terwijl proctoring software de desktop, webcam video en audio van jouw computer controleert. In veel gevallen kijken er op afstand ook nog toezichthouders toe op een ordentelijk verloop.

Kan iedereen een online thuisexamen doen?

Nee, niet elke opleider of examenbank heeft de mogelijkheid tot het maken van een online thuisexamen. In sommige gevallen zal je examendatum worden verschoven naar een moment waarop je weer op locatie jouw examen kan doen.

Welke examenbanken werken met het online thuisexamen?

Opleidingsinstituten als Fontys Hogescholen, Avans en universiteiten hebben in de eerste Coronaperiode al volop geëxperimenteerd met online thuisexamens. Ook examenbanken als Associatie voor examinering, Stibex en NIMA werken met deze mogelijkheid.

Hoe boek ik een online thuisexamen?

Het kan zo zijn dat de vrijheid die je normaal hebt in het plannen van dag en tijd nu beperkt is. Een instituut kan ervoor kiezen om in een groep op hetzelfde moment een online thuisexamen te laten doen. Informeer naar jouw mogelijkheden bij het exameninstituut.

Wat is een procedure bij een online thuisexamen?

Het online monitoren gebeurt live door middel van geluidsopname, toegang tot het scherm, een webcam en/of mobiele telefoon. De toezichthouder (proctor) kan de kandidaat direct corrigeren of ingrijpen indien van toepassing en gewenst. In sommige gevallen wordt pas achteraf naar de beelden gekeken. Bij aanvang doorloop je een aantal stappen waaronder het controleren van de webcam en de camera op je telefoon. Wees gerust, het programma helpt je hierbij. Een expert op het gebied van ICT hoef je echt niet te zijn, een beetje handigheid is een pré.

Wat heb ik nodig voor een online thuisexamen?

  • computer of laptop met webcam
  • mobiele telefoon
  • werkende internetverbinding
  • legitimatiebewijs
  • Indien je het mag gebruiken: leeg kladpapier – pen – toegestane hulpmiddelen (in veel gevallen zitten de hulpmiddelen in het examen verwerkt als los bestand)

Hoe pleeg ik fraude bij een online thuisexamen?

De examenbanken doen er alles aan om de kans op fraude zo klein mogelijk te maken. Middels de legitimatiecheck wordt de kans op identiteitsfraude zo klein mogelijk gemaakt. Tijdens het examen kan worden meegekeken op het scherm (screensharing), het gezicht en overzicht is op de gehele ruimte. Hierdoor wordt de kans op fraude door gebruik van extra hulp(middelen) zeer klein.

We kijken met je mee

Geluid en ‘onverwachte’ bewegingen worden herkent door de systemen. Neemt niet weg dat fraude plegen altijd mogelijk is, de technologie gaat snel, alsmede de creativiteit van de kandidaat.

Online thuisexamen? Heb ik dan alle tijd?

Nee, het examen kent een vaste tijdsduur. Is de tijd voorbij sluit het examen automatisch af. Hetgeen je gemaakt hebt wordt dan direct opgeslagen.

Krijg je sneller de uitslag bij een proctor examen?

Afhankelijk van de examenbank krijg je binnen 48-uur tot 4 weken na afname de uitslag van het examen. Informeer hiervoor bij het examenbureau.

Hulp bij jouw examen?

Je hoeft het écht niet alleen te doen!

Mogelijk heb je de afgelopen periode veel online onderwijs gehad en bleek dit voor jou niet de beste manier óf zijn er andere redenen waardoor je de stof niet voldoende eigen hebt kunnen maken. Twijfel je over je kennis en kunde? Heb je klassikaal onderwijs gemist? Heb je het gevoel onvoldoende voorbereid te zijn op het examen? Ben je al een keer gezakt? Wij helpen je graag. Ons docententeam kent vele expertises, wij helpen je middels een bijlestraject graag aan de nodige informatie voor jouw (online thuis)examen. Onze bijlessen zijn in veel gevallen klassikaal.