Spring naar content

Meerdere ondernemingsvormen: Wat zijn de verschillen en gelijkenissen?

Er zijn verschillende soorten ondernemingsvormen te vinden binnen het bedrijfsleven. De bekendste vormen zijn de Eenmanszaak, de Maatschap, vennootschap onder firma (vof) en de commanditaire vennootschap (cv). In dit artikel geven wij een korte toelichting over wat elke vorm van de onderneming inhoudt.

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is gemakkelijk op te richten. Er is namelijk maar één persoon de eigenaar van het bedrijf. Anders dan de naam doet vermoeden kunnen er meer mensen werken in een eenmanszaak. Alleen de eigenaar is volledig verantwoordelijk voor de onderneming. Er zijn enkele voordelen en nadelen van het hebben van een eenmanszaak:

Voordelen
– Een eenmanszaak is gemakkelijk en snel op te richten;
– In de meeste gevallen heb je recht op meer belastingvoordeel dan bij een van de andere ondernemingsvormen.

nadelen
Een groot nadeel van het hebben van een eenmanszaak is dat de schulden die kunnen ontstaan betaald moeten worden door privévermogen. Als voorbeeld: wanneer je eenmanszaak failliet gaat heeft dat ook financiële gevolgen voor jou als privépersoon.

De Maatschap

Bij een maatschap zijn er 2 of meer partners die onder 1 naam een onderneming voeren. Je zit dus binnen een maatschap, maar je werkt wel zelfstandig. Er zijn verschillende kenmerken voor een maatschap:

  • Op basis van gelijkwaardigheid werk je samen met andere binnen een maatschap;
  • Elke partner zorgt voor een opbrengst. Denk hierbij aan geld, arbeid of goederen;
  • Ten slotte is de maatschap gericht op financieel voordeel. Dit voordeel wordt gedeeld door de verschillende partners.

De groep wordt ontbonden wanneer een vennoot stopt met de Maatschap. Maar het is voor de overige leden wel mogelijk om door te gaan binnen deze maatschap, indien dit in het contract is vastgesteld.

Vennootschap onder firma (vof)

Een vof is een rechtsvorm waar 1 of meerdere zakenpartners verantwoordelijk zijn voor bedrijfsvoering. De eigenaren/zakenpartners die samenwerken worden de vennoten genoemd. Als vennoot kan je plaats nemen in meerdere vof’s. Daarnaast kan je als vennoot ook een eigen eenmanszaak hebben of meerdere bv’s.

Een vof heeft een bedrijfsnaam waarin iedereen deelneemt, daarnaast is er ook sprake van gezamenlijke aansprakelijkheid.

Binnen een vof worden belangrijke afspraken gemaakt tussen de vennoten. Deze worden vastgelegd in een vennootschapscontract. Een contract hebben is niet verplicht, maar geeft wel duidelijkheid. Afspraken die in het contract kunnen staan zijn als volgt:

  • hoe je als vennoot om moet gaan met conflicten;
  • Wat de duur is van een vennootschap;
  • Wie gaat wat inbrengen binnen het bedrijf;
  • Ten slotte de mogelijke gevolgen bij arbeidsongeschiktheid.

Commanditaire vennootschap (cv)

Een commanditaire vennootschap lijkt op een andere ondernemingsvorm, namelijk de Vennootschap onder firma. Maar er is wel een verschil te vinden tussen de twee ondernemingsvormen.

Dit verschil is dat bij een commanditaire vennootschap ook commanditaire vennoten betrokken zijn. Maar wat zijn commanditaire vennoten eigenlijk? Bij een commanditaire vennoot is hij/zij alleen financieel betrokken bij het bedrijf. Het zijn ook wel stille vennoten, die bijna niemand binnen het bedrijf kent.

Ondernemingsvormen en de Laat Kenniscentrum

Bij verschillende opleidingen komt het onderwerp over ondernemingsvormen naar voren toe. Bij onder andere de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie komt dit ter sprake