Spring naar content

Meest voorkomende vragen over het aanvraagproces van het STAP-budget

Er heerst nog veel onduidelijkheid over het aanvraagproces van het STAP-budget. Lees verder om het antwoord te vinden op de meest voorkomende vragen.

Vraagt mijn opleider het STAP-budget aan?

Nee, het aanvraagproces van het STAP budget loopt via het UWV. De opleider verzorgt alleen de opleiding. Het is ook niet mogelijk dat je werkgever het stap-budget voor je aanvraagt. Je dient dit allemaal zelf te doen. Je werkgever kan je wel aansporen om het aan te vragen en kan ook de kosten die buiten de subsidie vallen vergoeden. We raden het daarom altijd aan om te overleggen met je werkgever.

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

  1. Vraag de gewenste opleiding aan bij de opleider. Benieuwd welke opleidingen wij aanbieden? Klik dan hier.
  2. Vervolgens ontvang je het aanmeldingsbewijs. Dit bewijs is superbelangrijk voor het aanvragen van het STAP-budget! Deze wordt via de mail naar je toegestuurd.
  3. Ga naar stapuwv.nl en log in met je DigiD. Upload vervolgens je aanmeldingsbewijs.
  4. Zodra de subsidie is goedgekeurd neemt de opleider contact met je op om te beginnen.
  5. Geniet van je opleiding en versterk jezelf op de arbeidsmarkt!

Klik hier om een handige pdf te downloaden. Hierin staat in detail uitgelegd hoe je het STAP-budget aanvraagt.

Hoelang duurt het aanvragen?

Nadat je het aanmeldingsbewijs hebt ingediend wordt je aanvraag voor het stap-budget vaak binnen 1 werkdag beoordeelt. Je krijgt binnen 1 werkdag te horen of het is goedgekeurd. Zodra je aanvraag is goedgekeurd zal de opleider contact met je opnemen om het startsein te geven!

Let op! Wees wel snel met aanvragen want het subsidiebedrag raakt vaak snel op. Zo was het geld al op de derde dag op voor de eerste ronde. Elk kwartaal is er een nieuwe ronde waarin je het STAP-budget kunt aanvragen. Vraag het dus gauw aan!

Hoe krijg je het geld van het STAP-budget?

Nadat je aanvraag is goedgekeurd betaalt het UWV de factuur van de opleider. Het UWV stort dus geen geld op jouw eigen rekening. Dit maakt het proces een stuk efficiënter. En tevens voorkomt de fraude.

Wie geeft toestemming voor de subsidieaanvraag?

Nadat je het aanmeldingsbewijs hebt geüpload zal het UWV de subsidieaanvraag beoordelen. Zij zullen goedkeuring of afkeuring geven voor de aanvraag. Als je aanvraag wordt goedgekeurd zal de opleider contact met je opnemen. Als de aanvraag wordt afgekeurd zul je in vele gevallen de opleiding zelf moeten betalen.

Het aanvraagproces van het STAP-budget is simpel. Nadat je hebt aangemeld bij de gewenste opleiding weet je vaak al binnen een dag of het is goedgekeurd. Elk kwartaal kun je je aanmelden. Wees er wel snel bij, want de spaarpot raakt snel op!

Ben je benieuwd bij welke opleiders je gebruik kunt maken van het STAP-budget? Klik dan hier.

Dit artikel is geschreven door Arlind Maschuni, stagiaire namens Avans Hogescholen.