Spring naar content

Ontwikkelen van werknemers loont, juist nu!

De economische omstandigheden binnen bedrijven zorgen er in sommige gevallen voor dat werknemers de overstap moeten maken naar een nieuwe werkgever. Soms zelfs in een geheel nieuwe sector. De medewerkers die blijven moeten zich ontwikkelen in een snel veranderende markt, hoe blijf je duurzaam inzetbaar? De overheid denkt hierin mee o.a. middels het STAP budget, maar wat kan je als bedrijf met dit budget? Hoe breng je dit onder de aandacht bij de medewerkers?

STAP budget in het kort

Het STAP budget omvat 1000,- euro en is beschikbaar voor iedereen vanaf 18 jaar (tot de pensioengerechtigde leeftijd). Voorwaarde is dat je een band hebt met de Nederlandse arbeidsmarkt en dat je geen gebruik maakt van bijvoorbeeld een studiefinanciering. Met dit STAP budget kun je scholing inkopen bij onderwijsinstellingen als De Laat Kenniscentrum, een overzicht van alle opleiders vind je hier.

Ontwikkelen werknemers middels STAP

Het STAP budget is een persoonlijk budget, de (toekomstige) werknemer vraagt dit budget aan. Het is belangrijk om met de werknemer het gesprek aan te gaan waar de ambities liggen. Je kunt namelijk kiezen voor een scholing binnen de 1000,- euro óf dit aanvullen met bijvoorbeeld een scholingsbudget vanuit de werkgever.

Het STAP budget is ingevoerd in maart 2022. We zien dat mensen de keuze maken om scholingsmiddelen te combineren waardoor er voor andere opleidingen gekozen wordt. Daarnaast zien we dat bedrijven in gesprek gaan met buitenlandse werknemers om ze te stimuleren meer uit zichzelf te halen. Ook deze groep kan gebruik maken van het STAP budget*. Denk bijvoorbeeld voor een aanvullende taaltraining of een specialisatie binnen de branche.

Ook wanneer je een uitkering krijgt kun je aanspraak maken op het STAP budget. Je kunt dit budget dan inzetten om bijvoorbeeld jouw competenties te (her)ontdekken of te ontwikkelen, zodat je met recente scholing jouw CV kunt versterken. Als (toekomstige) werkgever kun je de sollicitant betaalbaar ontwikkeladvies meegeven.

(Om)scholen kost tijd

Naast een financiële investering is er ook een investering in tijd. Deze tijd kan door de werkgever worden gefaciliteerd, maar in veel gevallen zal dit ook betekenen dat de werknemer op een andere manier naar zijn/haar vrije tijd moet kijken. Het volgen van een opleiding of cursus hangt samen met het volgen van (online) lessen, het maken van huiswerk en/of praktijkopdrachten. Maar uiteindelijk levert deze investering persoonlijke groei op en vergroot het jouw inzetbaarheid.

“Wij geloven dat opleiden en ontwikkelen anders kan en zetten graag met jou de volgende STAP!”

Gilbert de Laat – De Laat Kenniscentrum

Ontwikkeladvies

We merken dat het STAP budget nog onbekend is bij bedrijven, terwijl het juist in deze economisch moeilijkere tijden een kans kan zijn om je (toekomstige) medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. Ontwikkelen van werknemers loont! Dit begint met een goed gesprek. Graag infomeren we je over de mogelijkheden en de procedure. Dit gesprek is kosteloos. Neem hiervoor contact met ons op. Contactpersonen voor het STAP budget zijn Marjolein de Laat en Nicole Theuwis, bereikbaar middels: 040-2485582 of info@delaatkenniscentrum.nl. Meer informatie bezoek de pagina over het STAP budget.

www.delaatkenniscentrum.nl / 22 leslocaties in Midden- en Zuid-Nederland / Incompany

*Zie hiervoor de voorwaarden op onze website.