Spring naar content

Opleidingstrends die steeds meer opkomen in deze eigenzinnige tijden

Opleidingstrends die ontstaan zijn gedurende het corona virus staan centraal in dit artikel.

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat we in een eigenzinnige tijd leven. Scholen zijn dicht, de horeca heeft het zwaar en er was zelfs sneeuw in april nadat we de zon en heerlijk lente weer hebben gehad.

Naast deze ontwikkelingen zijn er ook veranderingen plaats aan het vinden in het werk en opleidingsleven. Werkgevers versnellen de opleidingstrajecten en het gebeurt tegenwoordig allemaal digitaal. Nieuwe technieken en benaderingen moeten hiervoor worden ingezet. Ondanks het covid-virus hadden bedrijven het af en toe al lastig om de technologische en sociale voortgangen bij te houden.

Voor het opleiden van werknemers zijn er 3 opleidingstrends die naar voren komen.

Opleidingstrends: Microlearning

Bij de eerste van de drie opleidingstrends wordt er gebruik gemaakt van Microlearning. Microlearning zijn korte leereenheden die gefocust zijn op een snelle leeractiviteit. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van (mobile) devices. Door middel van video’s op smartphones kan iedereen een microlearning bij de hand hebben. Hierdoor kan je snel nieuwe kennis vergaren zonder veel tijd kwijt te zijn aan voorbereidingen, vervoer en wachten op docenten.

Het grote verschil tussen microlearning en e-learning is dat microlearning wordt ingezet om informele opleiden in te vullen. Oftewel, het is aan aanvulling op e-learning.

Je leert door microlearning terwijl je aan het werk bent. Waardoor je twee vliegen in een klap hebt. Je werkt goed door, terwijl je nieuwe ontwikkelingen leert tijdens het werken.

Opleidingstrends: Het meer toepassen van het leren van ‘zachte’ vaardigheden

Zachte vaardigheden zijn karaktereigenschappen die van pas kunnen komen bij sommige beroepen. Denk hierbij aan eigenschappen zoals creatief out of the box denken, maar ook aan social skills die in de horeca van pas kunnen komen. Het zijn vaardigheden die niet iedereen even snel op een cv zet. Want iedereen kan erop zetten dat hij/zij aardig en heel sociaal is. Echter worden zachte vaardigheden steeds belangrijker.

De hard skills worden namelijk steeds meer geautomatiseerd. De soft skills worden hierdoor belangrijker. Management-, leiderschap- en luistervaardigheden zijn ook voorbeelden van soft skills, die dus belangrijker worden.

Het trainen van soft skills is lastiger dan de hard skills, maar hiervoor kunnen AR en VR toegepast worden. Het toepassen van situaties wordt hierdoor dus ook belangrijker met trainingen. Door deze simulaties leert het personeel gemiddeld drie keer sneller dan bij klassikale lessen blijkt uit onderzoek.

opleidingstrends: Training op afstand

Ten slotte is de laatste van de drie opleidingstrends het leren en trainen op afstand een echte opleidingstrend. Dit komt natuurlijk omdat veel bedrijven (deels) gesloten zijn geweest, waaronder ook opleidingsbedrijven. Om toch door te kunnen gaan met het volgen van lessen en het leren van nieuwe vaardigheden, zijn er enkele manieren ontwikkeld. Denk aan het online thuis studeren, vergaderen via een Zoom meeting, het toepassen van VR en AR en het delen van PowerPoint. Dit zijn maar een paar mogelijkheden om het online leren en vergaderen toe te passen.

Men is er nu meer gewend aan geraakt, waardoor er nog meer ontwikkelingen gaan plaats vinden. Het kan namelijk het nieuwe normaal worden, ook buiten de covid tijden.

Hoe ervaar jij een opleiding of examen bij de Laat? Laat het weten bij www.klantenvertellen.nl
Wij zijn benieuwd naar hoe JIJ de Laat ervaart

Ervaringen bij de Laat

De Laat gebruikt ook online lessen. Vooral in deze tijden, waar niet iedereen zomaar fysiek bij elkaar kan zijn. Gelukkig krijgen wij via klantenvertellen.nl een duidelijk beeld wat we goed en minder goed doen.

We zijn dan ook blij om te horen dat het volgens jullie goed gaat, ondanks dat de lessen online zijn. In dit jaar hebben zijn we steeds meer vooruit gegaan met het toepassen van online lessen.

Heb je laatst een les online gevolgd? Wij zijn heel erg benieuwd naar jullie ervaringen gedurende deze online lessen. Wil je een recensie schrijven? Dan kan dat hier.