Spring naar content

Platformen van verschillende sociale media

Er zijn veel verschillende soorten social media. De populairste social media platformen zijn onder andere WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram, Snapchat, LinkedIn (zakelijk) en TikTok.

In dit artikel lees je meer over de verschillende social media platformen. Dit geeft extra informatie over de verschillende soorten platformen die in Nederland populair zijn.

Social media: Instagram

Instagram is een gratis mobiele app. Het bestaat al sinds 2010. Instagram is onderdeel van Facebook. Bij Instagram heb je de mogelijkheid foto’s en video’s te plaatsen. Een video mag maar maximaal 60 seconden lang mag duren. Deze beelden kunnen zodanig worden verandert met filters die de kleuren aanpassen.

Vierkante foto’s plaatsen was standaard voor Instagram. Er waren niet veel verschillende mogelijkheden om je foto aan te passen. Sinds augustus 2015 is de mogelijkheid ontstaan om foto’s met andere formaten te kunnen uploaden. Daarnaast is het gebruiken van een filter het nieuwe normaal geworden. Maak gebruik van andere kleur contrasten, zorg voor extra aandacht op een bepaald voorwerp of laat het lijken op een totaal andere soort foto. Alles is mogelijk.

Het doel van Instagram is het kunnen plaatsen en delen van foto’s. Mensen kunnen gaan elkaar volgen. Verder kunnen reacties onder berichten geplaatst worden. Sinds 2016 zijn stories heel populair. Stories zijn een verzameling foto’s en video’s die maximaal 24 uur na plaatsen te zien zijn.

De Laat Kenniscentrum maakt gebruik van Instagram om nieuwe foto’s, feitjes en filmpjes te plaatsen.

Social platform: Facebook

Facebook is een van de grootste kanalen op het gebied van social media. Op Facebook kunnen mensen een profiel aanmaken waar ze informatie over zichzelf en interesses kunnen plaatsen. Verder kunnen er foto’s, teksten, filmpjes en GIF’s geplaatst worden. Profielen kunnen met elkaar bevriend raken door elkaar een vriendschapsverzoek te sturen en te accepteren.

Wanneer je een bericht van een vriend liket kunnen jouw vrienden datzelfde bericht tegenkomen. Door dit systeem kom je vrijwel altijd nieuwe berichten tegen. Mensen kunnen ook andere mensen taggen. Ofwel het aangeven van dat die mensen samen zijn of iets samen beleefd hebben. Ook het plaatsen van reacties onder andermans berichten is mogelijk. Waardoor die persoon weer een melding krijgt en op Facebook gaat kijken.

Facebook wordt vooral gebruikt om filmpjes, foto’s en ervaringen te delen met mensen die je kent. Of om juist aan te geven wat jij interessant vindt. Net als bij Instagram worden er vaak foto’s of video’s toegevoegd aan het bericht om meer likes te kunnen behalen.

Social media platform: LinkedIn

LinkedIn is een zakelijk platform waarbij ondernemers connecties met elkaar kunnen krijgen. LinkedIn is de serieuste social media kanaal van de opgenoemde platforms.

Het is een ideaal platform voor het delen van enquêtes, vraagstukken en meningen van andere mensen. Ook is het verder mogelijk om vacatures te plaatsen.

Enkele voordelen van LinkedIn zijn dat je gemakkelijk in een keer alle connecties kan benaderen. Verder vindt je sneller mensen die je van vroeger kent die misschien een handig contactpersoon zijn. Ten slotte kan je elkaar verschillende aanbevelingen doen.

De gemiddelde gebruiker brengt meer dan 50 minuten per dag door op TikTok.

Media platform: TikTok

Tenslotte heb je TikTok. Dit is een social media platform wat vooral populair is onder de jeugd. Het is een opkomend media platform die vooral bekend staat om de humoristische filmpjes van mensen. Je maakt een filmpje, zet er een liedje onder en deelt het met iedereen.

TikTok wordt naar alle waarschijnlijk het nieuwe Snapchat op gebied van populariteit. Het is namelijk heel populair en er worden elke dag duizenden nieuwe video’s geplaatst. Het is ook een platform waarop trending dansjes en ontwikkelingen op plaats vinden.

Social media: Snapchat

Snapchat heeft de jongeren als doelgroep. Foto’s die gemaakt worden verdwijnen meteen nadat ze geopend zijn. Het toepassen van verschillende effecten waardoor je gezicht verandert zorgt voor grappige effecten. Van alle social media platformen is Snapchat een leuke extra. Je deelt je ervaringen, op Snapmap kan je zien waar jij en je vrienden zich bevinden en er ontstaan hilarische foto’s door de vele mogelijkheden om je foto’s aan te passen.

De Laat Kenniscentrum en social media

Wij van de Laat Kenniscentrum gebruiken ook verschillende media om nieuws te delen. Heb je al ooit eens gekeken op onze LinkedIn, Instagram of Facebook account? Verder bieden wij verschillende cursussen aan op het gebied van social media. Onze cursus “Online marketing module social media” past perfect in dit onderwerp.