Spring naar content

Scholingsplicht goodpractice Multimate Oirschot

Sinds 1 juli 2015 is de scholingsplicht voor werkgevers ingegaan. Dit houdt in dat de werkgever voortaan verplicht is zijn werknemers opleidingen of cursussen te laten volgen die noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden. De werkgever is verplicht om de werknemer om te scholen wanneer de functie van een werknemer vervalt of de werknemer niet meer in staat is zijn functie uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat de werkovereenkomst uitgesteld kan worden, en een ontslag voorkomen wordt. In de nieuwe voorwaarde voor ontslag komen deze punten aan bod. Een werkgever kan vanaf 1 juli 2015 dus niet meer zomaar een werknemer ontslaan, tenzij hier een redelijke grond voor is en herplaatsing of bijscholing niet mogelijk is. Bij een disfunctionerende werknemer moet de werkgever dus extra alert zijn op bijscholing. Om inzicht te krijgen hoe bedrijven deze bijscholing toepassen binnen hun bedrijf, heb ik Tim van de Wal, directeur van Multimate Oirschot, geïnterviewd. Multimate Oirschot is de nummer één binnen de doe-het-zelfmarkt op het gebied van service en klantvriendelijkheid. Multimate is landelijk vertegenwoordigd maar onderscheidt zich door de kracht van de lokale zelfstandig ondernemer.
Goede service

Vóórdat de scholingsplicht inging, werd er al actief gebruik gemaakt van bijscholing binnen Multimate Oirschot. Dit gebeurde vooral vanuit de leverancier. Toen de scholingsplicht inging, heeft het bedrijf dus niet veel hoeven veranderen qua bijscholing. Tim van de Wal vertelt: ´Mijn werknemers moeten op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen, producten en diensten binnen mijn bedrijf en de branche. Wanneer ze dat niet zijn, kunnen ze ook geen optimale dienst verlenen. Binnen mijn bedrijf is goede service erg belangrijk, en daarbij is bijscholing noodzakelijk.´

Ruime keuze

Er zijn diverse mogelijkheden met betrekking tot opleidingen binnen de doe-het-zelf zaak. ´Mijn werknemers hebben al verschillende verkoop- en communicatietrainingen bij De Laat Kenniscentrum gevolgd. Communicatie is erg belangrijk omdat klanten vaak advies nodig hebben over producten´, vertelt Tim van de Wal. Naast de noodzakelijke trainingen kunnen werknemers ook zelf aangeven wanneer zij een bij- of omscholing willen, bijvoorbeeld wanneer een werknemer wil doorgroeien binnen Multimate Oirschot. Zo kan een verkoopmedewerker er voor kiezen een bijscholing te doen tot teamleider.

Effecten

´Bijscholing is veel effectiever wanneer een werknemer er zelf achter staat, er enthousiast over is en er met plezier heen gaat.´ aldus Tim van de Wal. Noodzakelijke bijscholingen moeten natuurlijk wel verplicht worden gevolgd, gelukkig heeft niemand van zijn werknemers daar tot nu toe problemen mee gehad.

Ervaringen met De Laat Kenniscentrum

In het verleden heeft Multimate Oirschot een aantal opleidingen bij De Laat Kenniscentrum gevolgd. ´Deze opleidingen zijn erg goed bevallen bij zowel mij als mijn team. Naast het feit dat ik en mijn werknemers er veel van geleerd hebben, is een belangrijk effect dat ons teamverband nu veel sterker is. Omdat de lessen interessant en erg leerzaam zijn, worden ze met veel enthousiasme door ons gevolgd.´ Ook waren ze erg te spreken over Gilbert, directeur en docent van De Laat Kenniscentrum. ´Gilbert is een makkelijke prater die de lesstof op een interessante wijze uitlegt, waardoor mijn volle interesse bij zijn lessen blijft.´

tim van de wal

door: Salina van Esdonk, Stagiaire Summa College, Marketing & Communicatie