Spring naar content

Social media, Welke verschillende platforms zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten social media. De populairste social media platformen zijn onder andere WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram, Snapchat, LinkedIn (zakelijk) en TikTok.

In dit artikel lees je meer over de verschillende social media platformen. Dit geeft extra informatie over de verschillende soorten platformen die in Nederland populair zijn.

Social media: Instagram

Instagram is een gratis mobiele app. Het bestaat al sinds 2010. Instagram is onderdeel van Facebook. Bij Instagram is het mogelijk om foto’s en video’s te plaatsen. Een video mag maar maximaal 60 seconden lang mag duren. Deze beelden kunnen zodanig worden verandert met filters die de kleuren aanpassen.

In het begin konden alleen maar vierkante foto’s geplaatst worden op dit platform. Sinds augustus 2015 is de mogelijkheid ontstaan om foto’s met andere formaten te kunnen uploaden.

Het doel van Instagram is het kunnen plaatsen en delen van foto’s. Mensen kunnen gaan elkaar volgen. Verder kunnen reacties onder berichten geplaatst worden. Sinds 2016 zijn stories heel populair. Stories zijn een verzameling foto’s en video’s die maximaal 24 uur na plaatsen te zien zijn.

Social platform: Facebook

Facebook is een van de grootste kanalen op het gebied van social media. Op Facebook kunnen mensen een profiel aanmaken waar ze informatie over zichzelf en interesses kunnen plaatsen. Verder kunnen er foto’s, teksten, filmpjes en GIF’s geplaatst worden. Profielen kunnen met elkaar bevriend raken door elkaar een vriendschapsverzoek te sturen en te accepteren.

Wanneer je een bericht van een vriend liket kunnen jouw vrienden datzelfde bericht tegenkomen. Door dit systeem kom je vrijwel altijd nieuwe berichten tegen. Mensen kunnen ook andere mensen taggen. Ofwel het aangeven van dat die mensen samen zijn of iets samen beleefd hebben. Ook het plaatsen van reacties onder andermans berichten is mogelijk. Waardoor die persoon weer een melding krijgt en op Facebook gaat kijken.

Social media platform: LinkedIn

LinkedIn is een zakelijk platform waarbij ondernemers connecties met elkaar kunnen krijgen. LinkedIn is de serieuste social media kanaal van de opgenoemde platforms.

Het is een ideaal platform voor het delen van enquêtes, vraagstukken en meningen van andere mensen. Ook is het verder mogelijk om vacatures te plaatsen.

Enkele voordelen van LinkedIn zijn dat je gemakkelijk in een keer alle connecties kan benaderen. Verder vindt je sneller mensen die je van vroeger kent die misschien een handig contactpersoon zijn. Ten slotte kan je elkaar verschillende aanbevelingen doen.

Media platform: TikTok

Tenslotte heb je TikTok. Dit is een social media platform wat vooral populair is onder de jeugd. Het is een opkomend media platform die vooral bekend staat om de humoristische filmpjes van mensen. Je maakt een filmpje, zet er een liedje onder en deelt het met iedereen.

TikTok wordt naar alle waarschijnlijk het nieuwe Snapchat op gebied van populariteit. Het is namelijk heel populair en er worden elke dag duizenden nieuwe video’s geplaatst. Het is ook een platform waarop trending dansjes en ontwikkelingen op plaats vinden.

De Laat Kenniscentrum en social media

Wij van de Laat Kenniscentrum gebruiken ook verschillende media om nieuws te delen. Heb je al ooit eens gekeken op onze LinkedIn, Instagram of Facebook account? Verder bieden wij verschillende cursussen aan op het gebied van social media. Onze cursus “Online marketing module social media” past perfect in dit onderwerp.