Spring naar content

Controller en assistent controller: Wat zijn de verschillen?

Bij de Laat kenniscentrum bieden wij een opleiding aan als assistent controller. Maar wat houdt het beroep van een (assistent)controller precies in? En wat leer je als assistent op dit vakgebied? Op deze vragen geven wij graag het antwoord.

Wat is een controller?

Een controller heeft een variërende baan op het gebied van de financiële huishouding binnen een bedrijf. Hij/Zij houdt toezicht binnen deze financiële afdeling, soms is hij zelfs leidinggevend. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid jaren ervaring die hij heeft opgebouwd.

Verder biedt hij hulp aan op het gebied van planning en het maken van financiële rapportages. Denk hierbij aan onder andere kostenverrekeningen, balansen, winst- en verliesrekeningen en begrotingen. Daarnaast kijkt de controller ook naar verbeterpunten binnen de financiering van een bedrijf.

Ten slotte is verantwoordelijkheid een belangrijk onderdeel binnen dit beroep. Er moet namelijk voorzichtig met de gegevens omgegaan worden over de financiële positie en resultaten van een bedrijf. Hij moet ervoor zorgen dat deze belangrijke gegevens niet zomaar naar buiten worden gelekt.

Wat doet een assistent controller precies?

Wanneer het woord assistent naar voren komt denken de meeste mensen meteen dat het een hulpje is die minder kwaliteit levert. Maar niets is minder waar. Het woord assistent past niet bij het belang van deze functie. Als assistent controller heb je namelijk de verantwoordelijkheid om het management te ondersteunen. Doordat de administratieve werkzaamheden van belang zijn helpt hij meer met de financiële koers binnen een bedrijf.

Financiële vraagstukken beantwoorden is een van de belangrijkste verantwoordelijkheden binnen dit beroep. De werkzaamheden die je uitvoert zijn als volgt:

 • Financiële data en informatie verwerken binnen een bedrijf;
 • Jaarverslagen opstellen;
 • Kas- en bankafschriften boeken;
 • Toezicht houden op planning & control cyclus;
 • contact met collega’s binnen het bedrijf en met leveranciers;
 • Nog meer andere taken op financieel gebied.

Een assistent controller is een kansrijk beroep anno 2021. Er is veel behoefte naar binnen bedrijven. Dit komt omdat de financiële taken uitermate belangrijk zijn. Als bedrijf wil je natuurlijk wel weten of de zaken die lopen ook financieel goed lopen. Daarom is er veel vraag naar een (assistent)controller.

De opleiding volgen bij De Laat Kenniscentrum

De opleiding Assistent controller bestaat uit 6 verschillende modules:

 • Ten eerste wordt de module “bedrijfsadministratie niveau 5” behandelt. In deze module leer je zelfstandig diverse berekeningen en boekingen te maken. Voorbeelden zijn de opslagmethoden en kostenbudgettering.
 • Als tweede wordt de module kostencalculatie niveau 5 behandelt. Dit gaat onder andere over kostenbudgetteringen, kostenbewaking en het financieel besturen van een organisatie.
 • Ten derde is de module financiering niveau 5.Je leert hierbij om de vermogensbehoefte van een onderneming te bepalen en een investeringsselectie te maken.
 • Als vierde wordt de module belastingwetgeving niveau 5 besproken. Na het behalen van deze module ben je moeiteloos in staat een belastingaangifte te doen.
 • Bestuurlijke informatievoorziening BIV geven inzicht in de risico’s binnen een bedrijf. Management informatie op de juiste manier verwerken staat hierbij centraal.
 • Ten slotte wordt Rapporteren en adviseren door Financials RAF behandelt. Je leert de resultaten van je werkzaamheden goed over te brengen op anderen.

Deze opleiding is op hbo AD niveau en neemt circa vier tot acht klokuren per lesweek in beslag.

Meer informatie?

Neem een kijkje op de webpagina van “opleiding assistent controller” of neem contact met ons op door te bellen naar 040-2485582 of door te mailen naar info@delaatkenniscentrum.nl