Spring naar content

Kostencalculatie: kostprijs en verkoopprijs berekenen

Het maken van kostencalculaties is van belang voor iedere commerciële organisatie. Ondernemingen die gericht zijn op het maken van winst, moeten inzicht hebben in de kostprijs van de producten en/of diensten die ze leveren. Winst is immers het verschil tussen omzet en kosten. Om winst te kunnen maken, moet de omzet groter zijn dan de gemaakte kosten. Het klikt allemaal eenvoudig, maar in de praktijk blijkt het knap lastig!

Kostprijs en verkoopprijs berekenen

Om te weten of de gemaakte omzet winst gaat opleveren, moet je de kostprijs van een product kennen. De kostprijs moet vanzelfsprekend lager zijn dan de verkoopprijs, de gemaakte kosten moeten immers worden gedekt. Voor het berekenen van de kost- en verkoopprijs bestaan verschillende calculatiemethodes die in de modules kostencalculatie worden besproken. Wanneer de kost- en verkoopprijs van een product zijn berekend, wordt duidelijk welke winstbijdrage een bepaald product levert. Het is zeer belangrijk dit in kaart te brengen om grip te krijgen op de bedrijfsresultaten en deze te kunnen optimaliseren.

Een module kostencalculatie volgen bij De Laat Kenniscentrum

Bij De Laat Kenniscentrum bieden we u twee verschillende modules kostencalculatie aan: niveau vier en niveau vijf. De module kostencalculatie niveau vier is één van de drie onderdelen van de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB). Deze module is echter ook prima los te volgen. Tijdens deze module gaan we dieper in op het maken van kost- en verkoopprijs berekeningen. De module kostencalculatie niveau vijf is onderdeel van de opleiding Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) en gaat wat dieper in op kostencalculaties. U leert niet alleen hoe u bepaalde berekeningen moet maken, maar ook zaken als kostenbudgettering, kostenbewaking en optimalisatievraagstukken worden tijdens deze module behandeld. U kunt het management op deze manier voorzien van belangrijke stuurinformatie.

Kosten leren calculeren

Wilt u leren hoe u de kostprijs of verkoopprijs kunt berekenen? Volg dan één van onze kostencalculatiemodules of kies voor een volledige PDB of MBA opleiding. De modules zijn met name geschikt voor zelfstandig ondernemers of administratief medewerkers die meer uit hun bedrijfsresultaat willen halen. Twijfelt u over welke opleidingstraject het beste bij u past? Neem dan gerust contact met ons op. Onze opleidingsadviseurs voorzien u graag vrijblijvend van een persoonlijk studieadvies.