Spring naar content

Kostenplaatsmethode voor het maken van een kostprijsberekening

KostenplaatsmethodeBen je op zoek naar een functie als financieel medewerker of naar een verantwoordelijke baan op financieel administratief gebied? Dan is een basisopleiding in de administratie noodzakelijk. Zonder vooropleiding kun je je laten opleiden tot administratief medewerker met een opleiding Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) bij De Laat Kenniscentrum. Tijdens deze opleiding behandelen we onder meer de kostenplaatsmethode. Deze methode wordt gebruikt voor het maken van kostprijsberekeningen.

Module kostencalculatie

De MBA opleiding is opgebouwd uit verschillende modules. Eén van deze modules heeft betrekking tot de kostencalculatie. Inzicht hebben in de kosten van een product of dienst is ontzettend belangrijk voor een goede bedrijfsvoering. Tijdens de module kostencalculatie leer je hoe je de kosten van een bepaald product of bepaalde productgroep kunt calculeren. Er zijn verschillende manieren om een kostprijsberekening te maken.

Methoden voor kostprijsberekening

Een kostprijs is opgebouwd uit een twee elementen:

  • Directe kosten: deze kosten hangen direct samen met de productie. Als de productie stijgt, stijgen dus ook de kosten.
  • Indirecte kosten: deze kosten hangen niet direct samen met de productie. Indirecte kosten zijn bijvoorbeeld innovatie- of administratiekosten.

Het berekenen van de kostprijs van een product kan op verschillende manieren, variërend in de toewijzing van de indirecte kosten.  Hier zit vaak ook het probleem, want hoe verdeel je deze kosten over de verschillende producten? Hiervoor zijn verschillende methodes, waaronder de kostenplaatsmethode.

De kostenplaatsmethode leren

We gaan onder andere dieper in op de kostenplaatsmethode tijdens de module kostencalculatie van de opleiding Moderne Bedrijfsadministratie. Volgt u de volledige MBA opleiding? Dan leert u natuurlijk niet alleen hoe u een kostencalculatie moet maken, u wordt breed opgeleid als administratief financieel medewerker. Wilt u meer weten over de module kostencalculatie of de opleiding moderne bedrijfsadministratie? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij voorzien u graag van een gratis en vrijblijvend studieadvies en staan altijd klaar om vragen te beantwoorden.