IVIO Opleiding Polikliniek Assistent

Specialistische opleidingen

Na de opleiding Polikliniek Assistent kunt u breed ingezet worden binnen diverse poliklinieken. Als polikliniek assistent ontvang je patiënten tijdens spreekuren en verricht je administratieve en secretariële taken op de polikliniek. Denk aan werkzaamheden met betrekking tot het elektronisch patiënten dossier (EPD), het verzorgen van schriftelijke correspondentie met verwijzers en het maken van afspraken. In deze functie verricht je frontoffice werkzaamheden en beantwoord je de telefoon.

Doelgroep

De opleiding is geschikt voor afgestudeerd secretaresses en telefonistes (of hen met minimaal een MBO 3 niveau) die een functie als polikliniek assistent ambiëren.

Niveau

MBO 4

Vooropleiding

Voor de opleiding Polikliniek Assistent is geen vooropleiding verplicht. Affiniteit met de zorg is uiteraard wel belangrijk. Indien u de opleiding Medisch Administratief Medewerker heeft afgerond heeft u recht op vrijstellingen. U kunt hiervoor in overleg met uw opleidingsinstituut. 

Programma

Het programma bestaat uit drie verplichte modules: Medische Terminologie, Medische Secretariaatspraktijk, Medisch Fundament. U dient aan te kunnen tonen dat uw kennis op het gebied van, Nederlandse taal, Word en Outlook voldoende is. Indien deze niet voldoende is, zijn ook de modulen Nederlandse Taal Basis, Word basis en Outlook basis verplicht. Om uw kennis en vaardigheden nog verder te verbeteren kunt u de opleiding eventueel aanvullen met onderstaande cursus programma's:

  • Notuleren op de laptop
  • Medische Correspondentie (onderdeel van de opleiding Medisch Secretaresse)
  • Telefoneren
  • Nederlandse correspondentie basis

Module Medische Terminologie

Tijdens de module medische terminologie raak je bekend met de belangrijkste medische termen op het gebied van anatomie (de bouw van het lichaam), fysiologie (het functioneren van het lichaam), pathologie (ziekteleer) en immunologie (het verdedigingsmechanisme van het lichaam). Je leert de termen onder andere met behulp van luisterfragmenten en raakt vertrouwd met de schrijfwijze en uitspraak.

Lees HIER meer over deze module.

Module Medische Secretariaatspraktijk

Tijdens de module Medische Secretariaatspraktijk maken we u wegwijs in de medische wereld. U krijgt inzicht in de functie-eisen, taken en verantwoordelijkheden van een polikliniek assistent. Daarnaast leert u meer over de Nederlandse gezondheidszorg. Thema’s als de ziekenhuisorganisatie, arts en opleiding, specialisaties, overige beroepen in de gezondheidszorg, de huisartsenpraktijk, sociale wetgeving en zorgverzekeraars, passeren de revu. Tot slot raakt u bekend met de administratieve kant van de medische sector. Onderwerpen die hierbij aan de orde komen zijn: postverwerking, archiveren, medische dossiers, kaartensystemen, ICD-code, agendabeheer, het medisch spreekuur, telefoneren met patiënten, klachtenafhandeling en werken aan de medische balie.

Lees HIER meer over deze module.

Module Medische Fundament

Tijdens de module Medisch Fundament wordt uw kennis, opgedaan tijdens de module Medische Terminologie, gerelateerd aan basiskennis over belangrijke onderdelen en functies van het menselijk lichaam, zoals: de huid, botten, gewrichten, spierstelsel, bloedsomloop, ademhaling, spijsvertering, stofwisseling, uitscheiding, mannelijke en vrouwelijke geslachts- en voortplantingsorganen, endocriene klieren, hersenen, zenuwen, zintuigen, psychiatrie en in grote lijnen de geneesmiddelenleer.

Examen

Onze medische opleidingen worden geëxamineerd door examenbureau IVIO. Voor meer informatie met betrekking tot het examen kunt u contact opnemen met ons inschrijfbureau.

De kosten van het examen bedragen ca. 75,- euro per module. De examens worden modulair afgenomen, bij goed gevolg ontvangt u aan het einde van uw opleiding een diploma. Indien u tussentijds per module een certificaat wenst zijn wij genoodzaakt hiervoor kosten in rekening te brengen. Meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op.

Studiebelasting

Neemt u ook voor meer informatie over de studiebelasting gerust vrijblijvend contact met ons op.

Diploma Polikliniek Assistent

Alle vier verplichte modules moeten met een voldoende zijn afgerond om het diploma Polikliniek Assistent te behalen.

Informatie

Meer informatie over de opleiding Assistent Polikliniek? Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2485582 of per mail via info@delaatkenniscentrum.nl.

 

Duur van de opleiding

(Zater)dagopleiding:        10 lesweken
Avondopleiding:               20 lesweken

Lesdag en -tijd

Onze opleidingen en trainingen worden aangeboden in de avonduren en overdag. De avondopleiding start om 19.00 uur tot 21.30 uur (inclusief een pauze van 15 minuten). De (zater)dagopleiding start om 10.00 uur tot 12.30 uur (inclusief een pauze van 15 minuten).

Startdata

Verder bieden wij de mogelijkheid om, in overleg, de opleiding op een specifieke dag en/of tijd te volgen. U kunt hiervoor contact opnemen met het inschrijfbureau.

Liever starten op je eigen moment? Volg IVIO Polikliniek Assistent als thuisstudie!

Bepaal zelf wanneer je start! Je ontvangt van ons de boeken, de online leeromgeving en we koppelen je aan een vakdocent die je op afstand begeleidt. Studeren op afstand, maar met persoonlijke aandacht. Je verstuurt je huiswerk middels je online leeromgeving, jouw docent corrigeert het huiswerk en geeft je tips en adviezen. Jij bepaalt waar en wanneer je studeert en je huiswerk maakt. Het examen plan je in op een examenlocatie in de buurt.

Elke opleiding is voor ons maatwerk. Door ons unieke concept kunnen wij de mogelijkheid bieden voor een startgarantie in de eigen regio. Deze aanpak zorgt ervoor dat wij tezamen met onze cursisten de eerste lesdag in overleg plannen. Wij voegen onze cursisten niet samen op centrale locaties in het land, maar blijven in de gewenste regio. Onze groepen zijn hierdoor klein, wat zorgt voor extra persoonlijke aandacht t.a.v. uw leervraag. Tijdens de eerste les plant u vervolgens uw opleiding tezamen met uw groep. Deze planning nemen wij op in de leeromgeving. Onderstaande data zijn dus een richtlijn, samen met u en uw medecursisten stellen we de definitieve startdatum en lestijd vast.  Zit het startmoment van uw keuze er niet bij? U kunt zich altijd vrijblijvend inschrijven via het flexibele startmoment. In het vak "opmerkingen" kunt u het door u gewenste startmoment aangeven. Wij nemen dan contact met u op om te kijken naar de mogelijkheden.

 

De Laat Kenniscentrum heeft kwaliteit en persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staan. Mogen wij u binnenkort op een van onze leslocaties ontmoeten?

 

Cursusprijs

(Zater)dagopleiding (6):     1065,- euro  (vrijstelling BTW)
Avondopleiding (12):         1065,- euro (vrijstelling BTW)

Dit betreft de cursusprijs voor de module medische secretariaatspraktijk, medisch fundament en medische terminologie. U kunt aantoonbaar maken dat u voldoende basiskennis heeft op het gebied van computervaardigheden en uw Nederlandse taal op hoog niveau is.

Wij willen u erop wijzen dat de bedragen zijn gebaseerd op een minimale deelname van vijf cursisten. Bij minder dan vijf cursisten start de cursus wel op, maar tegen een andere tariefstelling.

Studiemateriaal

Circa 150,- euro (incl. 9% BTW)

Examen

Eenmalig zijn de kosten voor het examen inbegrepen in de opleidingskosten. Wanneer u het examen niet in één keer behaald, komen de examenkosten voor de herkansing voor eigen rekening. Het IVIO kent één herkansing. De kosten van het examen bedragen ca. 75,- euro per module. De examens worden modulair afgenomen, bij goed gevolg ontvangt u aan het einde van uw opleiding een diploma. Indien u tussentijds per module een certificaat wenst zijn wij genoodzaakt hiervoor kosten in rekening te brengen. Meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op.


Heeft u vragen over de cursusprijs of heeft u behoefte aan meer informatie over de opleiding Polikliniek Assistent? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Vrijstelling

Indien u een vrijstelling wilt verkrijgen voor de onderdelen Excel basis, Outlook basis en/of Nederlandse taal basis, dient u hiervoor een toets te maken óf een recent certificaat te overhandigen (<2 jaar), waarmee u uw kennis aantoont. Kosten voor vrijstellingstoetsen bedragen ca. 150,- euro. 

Totaalprijs voor de opleiding assistent polikliniek

Bij vrijstelling voor computervaardigheden basis en Nederlanse taal gevorderd:

1440,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

Bij vaardigheidstoets computervaardigheden basis en Nederlanse taal gevorderd exclusief lessen:

1590,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

Inclusief module computervaardigheden basis en Nederlandse taal gevorderd:

2300,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

StartdatumMaandVariantLocatie