Spring naar content

Opleiding Polikliniek Assistent incl. examen

Specialistische opleidingen

Wat biedt de Opleiding Polikliniek Assistent?

Na de opleiding Polikliniek Assistent kun je breed ingezet worden binnen diverse poliklinieken. Als polikliniek assistent ontvang je patiënten tijdens spreekuren en verricht je administratieve en secretariële taken op de polikliniek. Denk aan werkzaamheden met betrekking tot het elektronisch patiënten dossier (EPD), het verzorgen van schriftelijke correspondentie met verwijzers en het maken van afspraken. In deze functie verricht je frontoffice werkzaamheden en beantwoord je de telefoon.

Klik hier voor een korte animatie over deze opleiding.

Welk niveau is de Opleiding Polikliniek Assistent? 

MBO 4

Ben jij dé geschikte kandidaat voor de Opleiding Polikliniek Assistent?

De opleiding is geschikt voor afgestudeerd secretaresses en telefonistes (of hen met minimaal een MBO 3 niveau) die een functie als polikliniek assistent ambiëren.

Welke vooropleiding moet je hebben gevolgd?

Voor de opleiding Polikliniek Assistent is geen vooropleiding verplicht. Affiniteit met de zorg is uiteraard wel belangrijk. Als je de opleiding Medisch Administratief Medewerker heeft afgerond heb je recht op vrijstellingen. Je kunt hiervoor in overleg met het opleidingsinstituut. 

Hoe ziet de Opleiding Polikliniek Assistent eruit?

Het programma bestaat uit drie verplichte modules:

Medische Terminologie,
Medische Secretariaatspraktijk,
Medisch Fundament.

Je moet aantonen dat je kennis op het gebied van, Nederlandse taal, Word en Outlook voldoende is. Indien deze niet voldoende is, zijn ook de modulen Nederlandse Taal Basis, Word basis en Outlook basis verplicht. Om je kennis en vaardigheden nog verder te verbeteren kun je de opleiding eventueel aanvullen met onderstaande cursus programma's:

  • Notuleren op de laptop
  • Medische Correspondentie (onderdeel van de opleiding Medisch Secretaresse)
  • Telefoneren
  • Nederlandse correspondentie basis

Module Medische Terminologie

Tijdens de module medische terminologie raak je bekend met de belangrijkste medische termen op het gebied van anatomie (de bouw van het lichaam), fysiologie (het functioneren van het lichaam), pathologie (ziekteleer) en immunologie (het verdedigingsmechanisme van het lichaam). Je leert de termen onder andere met behulp van luisterfragmenten en raakt vertrouwd met de schrijfwijze en uitspraak.

Lees HIER meer over deze module.

Module Medische Secretariaatspraktijk

Tijdens de module Medische Secretariaatspraktijk maken we je wegwijs in de medische wereld. Je krijgt inzicht in de functie-eisen, taken en verantwoordelijkheden van een polikliniek assistent. Daarnaast leer je meer over de Nederlandse gezondheidszorg. Thema’s als de ziekenhuisorganisatie, arts en opleiding, specialisaties, overige beroepen in de gezondheidszorg, de huisartsenpraktijk, sociale wetgeving en zorgverzekeraars, passeren de revu. Tot slot raak je bekend met de administratieve kant van de medische sector. Onderwerpen die hierbij aan de orde komen zijn: postverwerking, archiveren, medische dossiers, kaartensystemen, ICD-code, agendabeheer, het medisch spreekuur, telefoneren met patiënten, klachtenafhandeling en werken aan de medische balie.

Lees HIER meer over deze module.

Module Medische Fundament

Tijdens de module Medisch Fundament word je kennis, opgedaan tijdens de module Medische Terminologie, gerelateerd aan basiskennis over belangrijke onderdelen en functies van het menselijk lichaam, zoals: de huid, botten, gewrichten, spierstelsel, bloedsomloop, ademhaling, spijsvertering, stofwisseling, uitscheiding, mannelijke en vrouwelijke geslachts- en voortplantingsorganen, endocriene klieren, hersenen, zenuwen, zintuigen, psychiatrie en in grote lijnen de geneesmiddelenleer.

De examens van de Opleiding Polikliniek Assistent

Onze medische opleidingen worden geëxamineerd door examenbureau IVIO. Voor meer informatie met betrekking tot het examen kun je contact opnemen met ons inschrijfbureau.

De kosten van het examen bedragen ca. 75,- euro per module. De examens worden modulair afgenomen, bij goed gevolg ontvang je aan het einde van de opleiding een diploma. Indien je tussentijds per module een certificaat wenst, zijn wij genoodzaakt hiervoor kosten in rekening te brengen. Meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op.

Studiebelasting

Circa vijf klokuren per lesweek.

Diploma Polikliniek Assistent

Alle vier verplichte modules moeten met een voldoende zijn afgerond om het diploma Polikliniek Assistent te behalen. Je sluit de opleiding af met een geaccrediteerd IVIO-diploma, dat maatschappelijk en door het bedrijfsleven erkend en gewaardeerd wordt.

Meer Informatie?

Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2485582 of per mail via info@delaatkenniscentrum.nl.

Op zoek naar een baan binnen de huisartsenzorg? Wij werken samen met Huisarts Werkt

Wanneer start de Opleiding Polikliniek Assistent?

De Opleiding Polikliniek Assistent wordt in verschillende vormen aangeboden:
- Een avondopleiding (10 lesweken, meer dan vijf personen).
De avondopleiding begint om 19:00 uur en duurt tot 21:30 uur.

- Een (zater)dagopleiding (5 lesweken, meer dan vijf personen).
De (zater)dagopleiding start om 10:00 uur en duurt tot 15:00 uur.

- Een intensief traject. Dit traject betreft een groep met vijf personen of minder.

*Onze opleidingen omvatten vaak een dagdeel en zijn in veel gevallen 1x per 2 weken. Dit zorgt voor een goede balans tussen studie, werk en privé. Je hebt dan bijvoorbeeld les van 09:00 tot 11:30 uur. In alle gevallen wordt in goed overleg, met docenten en medecursisten, een lesplanning samengesteld. Dit zorgt voor een goede balans tussen werkzaamheden, privé, huiswerk en lesmomenten. 

Liever starten op je eigen moment? Volg Polikliniek Assistent als thuisstudie!

Bepaal zelf wanneer je start! Je ontvangt van ons de boeken, de online leeromgeving en we koppelen je aan een vakdocent die je op afstand begeleidt. Studeren op afstand, maar met persoonlijke aandacht. Je verstuurt je huiswerk middels je online leeromgeving, jouw docent corrigeert het huiswerk en geeft je tips en adviezen. Jij bepaalt waar en wanneer je studeert en je huiswerk maakt. Het examen plan je in op een examenlocatie in de buurt.

Tijdens de eerste les wordt de opleiding, in overleg met de groep, gepland. Deze planning wordt opgenomen in de leeromgeving.

Onderstaande data zijn een richtlijn. De definitieve startdatum en lestijd worden, in overleg met studenten, gepland.

Staat er geen opleidingsstart gepland, neem contact met ons op. Bij ons kun je altijd op korte termijn starten in de regio. Onze medewerkers zien in een oogopslag waar in het land op korte termijn opleidingen en cursussen definitief starten. Bel 040-2485582 of mail info@delaatkenniscentrum.nl.

Ontmoeten we elkaar binnenkort op een van onze leslocaties?

Wat zijn de kosten van de Opleiding Polikliniek Assistent?

Cursusprijs

1300,- euro (vrijstelling BTW)
Deze bedragen zijn gebaseerd op een minimale deelname van vijf cursisten. Bij minder dan vijf cursisten gaat de opleiding wel van start, maar tegen een andere tariefstelling.

Dit betreft de cursusprijs voor de module medische secretariaatspraktijk, medisch fundament en medische terminologie. Je kunt aantonen dat je voldoende basiskennis hebt op het gebied van computervaardigheden en dat de basiskennis van de  Nederlandse taal op hoog niveau is.

Studiemateriaal

Circa 150,- euro (incl. 9% BTW)

Examenkosten

De kosten voor een examen zijn inbegrepen in de opleidingskosten. Wanneer je het examen niet in één keer haalt, zijn de examenkosten voor de herkansing voor eigen rekening. Het IVIO kent één herkansing.

Het examen doe je op de locatie van De Laat Kenniscentrum. Het examengeld betaal je aan De Laat Kenniscentrum. De kosten voor het examen bedragen 95,- euro per examen (excl. herexamen).

Vrijstelling

Als je een vrijstelling wilt verkrijgen voor de onderdelen Excel basis, Outlook basis en/of Nederlandse taal basis, moet je hiervoor een toets te maken waarmee je je kennis aantoont. Kosten voor vrijstellingstoetsen bedragen ca. 285,- euro

Totaalprijs voor de opleiding assistent polikliniek

  • Bij vaardigheidstoets computervaardigheden basis en Nederlanse taal gevorderd exclusief lessen:
    2020,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

  • Inclusief module computervaardigheden basis en Nederlandse taal gevorderd:
    2500,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

Startdatum Maand Variant Locatie