Opleiding Personeelsconsulent

Loonadministratie en HRM opleidingen

In de functie van Personeelsconsulent heeft u een adviserende en ondersteunende rol voor leidinggevenden binnen uw organisatie. U adviseert onder meer de manager Personeelszaken en de directie over het personeels- en organisatiebeleid. Wilt u meepraten over de visie van uw organisatie? Spreekt het opbouwen van een sterk personeelsbeleid u aan? Dan is de opleiding Personeelsconsulent de juiste stap voor uw carrière! 

Doelgroep

Voor iedereen die zijn of haar kennis wil verbreden op het gebied van personeels- en organisatiebeleid. 

Niveau

MBO 4/HBO-AD

Vooropleiding

Er is geen vooropleiding vereist.

Programma

De opleiding bestaat uit onderstaande drie modulen.

Module Middle Management & Bedrijfsvoering

De module Middle Management & Bedrijfsvoering richt zich op communicatie en op personeels-, financieel- en marketingmanagement. Communicatie is van groot belang binnen een organisatie of u nu werkt op een afdeling Personeel en Organisatie of een ander middle managementniveau. Krachtige en effectieve communicatie is onmisbaar in uw functie. Gedurende de opleiding leert u inzicht te krijgen in het communicatieproces en leert u de verschillende communicatiemiddelen kennen. Op het gebied van personeelsmanagement weet u waarom een doordacht personeelsbeleid van belang is en wat dit beleid inhoudt. Ook financieel- en marketingmanagement zullen tijdens de opleiding aan bod komen. U leert de belangrijkste begrippen op het gebied van middle management en kunt deze toepassen in de praktijk.

Module Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 4

Als personeelsconsulent of loonadministrateur moet u kennis hebben over arbeidsverhoudingen, arbeidsovereenkomsten, sociale zekerheid, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. In deze module doet u kennis op over de theoretische kant van deze onderwerpen en ontwikkelt u vaardigheden die u kunt toepassen in de beroepspraktijk.

Module Zakelijke Correspondentie Nederlands

Gedurende deze module leert u de verschillende stijlen en briefsoorten kennen en schrijven. U leert brieven en teksten van andere redigeren en corrigeren. Daarbij weet u wat een huisstijl is en hoe u de huisstijl van de organisatie toepast.

Examen

Elke module wordt met een afzonderlijk examen afgerond.

Examen Middle Management & Bedrijfsvoering

Het examen Middle Management & Bedrijfsvoering bestaat uit 30 gesloten vragen en duurt 60 minuten. De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma van de Associatie is:

 • communicatie
 • personeelsmanagement
 • financieel management
 • marketingmanagement
 • kwaliteitsmanagement
 • productie en logistiek management
 • informatiemanagement

Examen Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 4

De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma van de Associatie is:

 • arbeidsrecht, met name arbeidsverhoudingen en arbeidsovereenkomst
 • regelgeving m.b.t. de cao, medezeggenschap, arbeidsomstandigheden en arbeidstijden en van de Wazo
 • sociale zekerheid
 • regelgeving bij arbeidsongeschiktheid
 • regelgeving bij werkloosheid

Examen Zakelijke Correspondentie Nederlands

Het examen bestaat uit 6 vragen en schrijfopdrachten en duurt 2 uur. De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma van de Associatie is:

 • klachtenbrief
 • circulaire 
 • laatste aanmaning
 • sollicitatie
 • vormkenmerken
 • grammatica, spelling en interpunctie
 • schrijfstijl

Voor meer informatie met betrekking tot de examens verwijzen wij u door naar de website van de Associatie.

Studiebelasting

Circa vijf à zes klokuren per lesweek.

Diploma/certificaat

De examens worden afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens op diverse examen­locaties in heel Nederland. Het betreffen online examens. Inschrijving voor het examen geschiedt online is altijd voor eigen rekening en verantwoordelijkheid.

Voor de actuele examenkosten verwijzen wij naar de website van de Associatie

Informatie

Meer informatie? Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2485582 of per mail via info@delaatkenniscentrum.nl.

Vervolgstudie

Bent u klaar met de opleiding personeelsconsulent en wilt u graag doorstuderen? U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor de opleiding PDLarbeidsrechtNEMAS HRM of middle management

Duur van de opleiding

(Zater)dagopleiding:    13 lesweken
Avondopleiding:           25 lesweken

Lesdag en -tijd

Onze opleidingen en trainingen worden aangeboden in de avonduren en op zaterdag. De avondopleiding start om 19.00 uur tot 21.30 uur (inclusief een pauze van 15 minuten). De zaterdagopleiding start om 10.00 uur tot 15.00 uur (inclusief een koffiepauze en een lunch). 

Startdata

Onze opleidingen starten in september, oktober, februari en maart. De losse modulen en trainingen kennen verschillende startmomenten in het jaar. 

Verder bieden wij u de mogelijkheid om, in overleg, de opleiding op een specifieke dag en/of tijd te volgen. U kunt hiervoor contact opnemen met het inschrijfbureau.

Elke opleiding is voor ons maatwerk. Door ons unieke concept kunnen wij de mogelijkheid bieden voor een startgarantie in de eigen regio. Deze aanpak zorgt ervoor dat wij tezamen met onze cursisten de eerste lesdag in overleg plannen. Wij voegen onze cursisten niet samen op centrale locaties in het land, maar blijven in de gewenste regio. Onze groepen zijn hierdoor klein, wat zorgt voor extra persoonlijke aandacht t.a.v. uw leervraag. Tijdens de eerste les plant u vervolgens uw opleiding tezamen met uw groep. Deze planning nemen wij op in de leeromgeving. Onderstaande data zijn dus een richtlijn, samen met u en uw medecursisten stellen we de definitieve startdatum en lestijd vast.  Zit het startmoment van uw keuze er niet bij? U kunt zich altijd vrijblijvend inschrijven via het flexibele startmoment. In het vak "opmerkingen" kunt u het door u gewenste startmoment aangeven. Wij nemen dan contact met u op om te kijken naar de mogelijkheden.

 

De Laat Kenniscentrum heeft kwaliteit en persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staan. Mogen wij u binnenkort op een van onze leslocaties ontmoeten?

 

Cursusprijs

(Zater)dagopleiding (13):    1450,- euro
Avondopleiding (25):           1450,- euro

Wij willen u erop wijzen dat de bedragen zijn gebaseerd op een minimale deelname van vijf cursisten. Bij minder dan vijf cursisten start de cursus wel op, maar tegen een andere tariefstelling. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met het inschrijfbureau van De Laat Kenniscentrum.

Studiemateriaal

Circa 250,- euro voor de gehele opleiding.

Heeft u vragen over de cursusprijs of heeft u behoefte aan meer informatie over de opleiding Personeelsconsulent? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Totaalprijs van uw opleiding Personeelsconsulent

Opleiding -en examenkosten zijn vrijgesteld van BTW. Over uw boeken zijn wij genoodzaakt BTW te rekenen. Hiervoor hanteren wij het geldende BTW-tarief. U betaalt bij ons 1700,- euro voor de gehele opleiding excl. BTW.

Uw examen boekt u rechtstreeks bij de Associatie voor Examinering.

StartdatumMaandVariantLocatie