Spring naar content

Rekeningschema boekhouden

rekeningschema boekhoudenEen rekeningschema is net even anders dan een balans of winst en verliesrekening, maar niet minder belangrijk! Het overzicht is bedoeld om een boekhoudkundig inzicht te geven van de jaarlijkse financiën van een organisatie. Kenmerkend voor een rekeningschema zijn de rubrieken, die benoemen onder welke categorie de kosten vallen. Een grootboekschema, zoals het ook regelmatig wordt genoemd, is essentieel in de boekhouding.

grootboekrekeningschema

 

Rekeningnummers in een grootboekrekeningschema

Hoe wordt een rekeningschema boekhouden geïnterpreteerd? De nummers geven aan welke rubriek of categorie een post op de lijst inneemt. Vervolgens wordt er achter het nummer een reeks getallen toegevoegd. In de meeste rekeningschema’s is dus snel een hiërarchie zichtbaar: de cijfers van een onderliggend niveau beginnen altijd met de cijfers van het bovenliggende niveau. Elke post is een aparte grootboekrekening. In principe zijn er drie soorten categorieën: balans, kosten en omzet. In de omschrijving wordt meer in detail omschreven om wat voor post het gaat. Zo krijgt u snel inzicht en boekt u gemakkelijk rekeningen.

Grootboekrekeningschema en flexibiliteit

Er is niet één vaste opzet voor een rekeningschema. Veel boekhouders bepalen de exacte invulling op basis van de grootte van de organisatie. Dit maakt het opstellen van een juist rekeningschema een hele klus. Aan de ene kant is het van belang dat er voldoende gespecificeerd wordt waar de kosten of omzetposten toe behoren, maar aan de andere kant is het meest efficiënt om een kort en helder rekeningschema te behouden. Het vinden van de juiste balans hierin en het werken met een rekeningschema in de boekhouding leer je in een opleiding Moderne Bedrijfsadministratie. Deze opleiding is een voorbereiding op de uitdagingen in een financiële of administratieve carrière.

De juiste kennis voor bedrijfsadministratie

In het examen van Associatie, dat aan het einde van de MBA opleiding wordt afgenomen, wordt specifiek de vaardigheid om een referentiegrootboekschema te bewerken getoetst. Daarom leert u tijdens de opleiding om zelfstandig diverse berekeningen en boekingen te maken. Als er in de praktijk een vraag over het rekeningschema bij u wordt neergelegd, bent u in staat deze deskundig te beantwoorden!

Waarom een MBA opleiding bij De Laat Kenniscentrum?

  • Gericht op startende en ervaren professionals
  • Persoonlijk advies over keuze en invulling opleiding
  • Mogelijkheid tot het volgen van losse modules MBA (kostencalculatie, bedrijfsadministratie, belastingwetgeving en financiering)
  • Diploma van een erkend examenbureau, Associatie of Stibex
  • Inschrijven zonder vooropleiding
  • Start het hele jaar door in verschillende steden

Heeft u vragen of wilt u meer weten over deze opleiding? Neemt u dan gerust contact met ons op! Wij helpen u graag verder.