Spring naar content

Secretaresses en de competenties die belangrijk zijn

Om een goede secretaresses te zijn moet je voldoen aan enkele competenties. Competenties zijn een combinatie van vaardigheden, kennis en gedrag. Maar wat zijn nou echt competenties die bij een goede secretaresse horen?

Competentie 1: ICT-secretaresses

Tegenwoordig is het heel normaal om bij een beroep enkele computervaardigheden te beheersen. Dit is ook van toepassing bij secretaresses. Je moet als secretaresse namelijk weten hoe de software werkt waarmee het gehele bedrijf werkt.

Zorg ervoor dat je als secretaresse van een bedrijf verdiept in de nieuwste versies van bestaande softwareprogramma’s. Weet hoe je te werk kan gaan met de nieuwste functies je werkzaamheden gemakkelijker te maken.

Competentie 2: jezelf ontwikkelen

Het beroep secretaresse is steeds in ontwikkeling. Er vinden veranderingen plaats gedurende de werkperiode in enkele jaren. Daarom moet je in staat zijn om deel te nemen aan die veranderingen.

Neem ook een kijkje naar jezelf om een doel te bepalen. Misschien wil je meer gaan ontwikkelen en doorgroeien binnen het bedrijf. Ga daarom de uitdagingen aan, en neem risico’s op gebied van nieuwe werkervaringen.

Competentie 3: Samenwerking tussen secretaresses en het team

Ofwel, wees een teamspeler. Wanneer je goed samenwerkt met andere krijg een echte teamspirit binnen het team. Je neemt namelijk alle competenties van de teamgenoten samen. Hierdoor krijg je alle sterke punten van iedereen om tot een goed resultaat te komen.

Een goede secretaresse communiceert met het team, maar ook naar de klant. Als een klant een vraag heeft moet je weten wie je het beste kunt oproepen om die vraag te kunnen beantwoorden.

Competentie 4: Flexibel zijn

Een secretaresse dient flexibel te zijn. Denk hierbij aan het opeens veranderen van de werktijden. Of een agenda planning helemaal aanpassen door die ene belangrijke afspraak die opeens geplaatst wordt. Als secretaresse wordt van je verwacht daar allemaal rekening mee te houden.

Competentie 5: Informatie vergaren op top snelheid

Ten slotte is een competentie van een secretaresse om snel de vragen van managers en collega’s te kunnen beantwoorden. Snel zaken kunnen Googelen en de juiste zoekwoorden toepassen is hierbij belangrijk. Net als competentie 1 is het dus belangrijk om ook de digitale competentie te beheren voor het snel vergaren van informatie.

De Laat Kenniscentrum en IVIO Secretaresse

Bij de Laat Kenniscentrum bieden wij verschillende opleidingen aan. Enkele daarvan zijn de “IVIO Secretaresse Opleiding” en de “LSSO Secretaresse Opleiding“. Bij deze opleidingen krijg je verschillende modules die ervoor zorgen dat je secretarieel werk tot een goed einde kan brengen.

Denk hierbij aan modules zoals snel leren typen, zakelijk Nederlands, notuleren, kantoorpraktijk, Front- en backoffice werkzaamheden en meer. Deze en andere modules komen voor in een van bovengenoemde opleidingen. Wil je meer weten over de opleiding? Klik op de link of neem contact met ons op.

Telefoon: 040-2485582
E-mail: info@delaatkenniscentrum.nl