Spring naar content

VCA BASIS of VOL? Wat heb je nodig?

Er zijn enkele verschillen tussen de VCA basis en VOL. Deze verschillen zijn vooral gericht op voor wie de cursus bedoelt is. Wil jij weten welke cursus het beste bij jou past? Lees dan snel verder!

VCA: wat houdt het in?

Voordat we beginnen met het uitleggen van de verschillen tussen de BASIS en VOL versie van deze cursus gaan we uitleggen wat het precies inhoudt. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Maar het houdt meer in dan alleen een checklist. Het is een programma die uitgebreid en veelzijdig is. Het doel van dit programma is ongevallen verminderen.

Deze cursus heeft dus een meerwaarde voor meerdere bedrijven in verschillende sectoren. Veiligheid van personeel staat namelijk voorop. Dit kan voor enkele bedrijven een moeilijker punt zijn om te realiseren dan voor andere bedrijven.

Welke ondernemingen moeten het meest rekening houden met veiligheid?

Er zijn vier soorten sectoren/plaatsen waar veel rekening gehouden moet worden met veiligheid. Vooral voor deze plekken is het hebben van de juiste kennis belangrijk.

We praten dan over werkzaamheden in fabrieken, werkplaatsen, installaties en op bouwterreinen. Dit zijn dan ook de plekken waar de meeste ongevallen plaatsvinden.

wat is VCA basis?

VCA basis is vooral bedoelt voor de uitvoerende medewerkers. Wanneer je aan de slag gaat op een bouwplaats dien je te weten hoe je de veiligheid van jezelf en andere kan waarborgen. Daarom is het behalen van de basis cursus meestal verplicht als je als werknemer gaat werken in een risicovolle omgeving.

Wanneer je de diploma haalt heb je kennis voor de basisveiligheid. Dit houdt onder andere in dat je kennis beheerst over de wet- en regelgeving. Verder kan je gevaarlijke situatie herkennen en handelingen verrichten.

VCA Vol, voor wie is dat?

VCA vol is eigenlijk hetzelfde als de basisopleiding. Je leert er vooral om de veiligheid binnen een bedrijf te handhaven. Deze cursus is vooral bedoelt voor operationele leidinggevende. Je leert dezelfde dingen zoals de wet- en regelgeving en hoe je gevaarlijke situaties kan herkennen. Maar je bent ook een aanspreekpunt voor werknemers en het management. Het is dus vooral bedoelt dat je als verantwoordelijke weet hoe je alles op gebied van veiligheid kan aanpakken.

Cursus volgen bij de Laat kenniscentrum?

Bij de Laat Kenniscentrum bieden wij verschillende cursussen aan. Zo heb je de “Vol cursus” en de “Basis Cursus” die klassikaal gevolgd kunnen worden. Voor meer informatie kan je ons altijd contacteren door te bellen naar 040-2485582 of een e-mail te sturen naar info@delaatkenniscentrum.nl