Spring naar content

Vermogensbehoefte leren berekenen

Voor een groot aantal functies in de branche van financiële of administratieve dienstverlening is kennis over financiële zaken een duidelijke eis. Ongetwijfeld word je als werknemer betrokken bij onder meer het opstellen of beoordelen van een financieel plan. Zonder direct in bedrijfseconomisch jargon over te gaan, wordt hieronder kort uitgelegd wat vermogensbehoefte in een organisatie is.

vermogensbehoefte leren berekenenVermogensbehoefte bepalen

Iedere organisatie dient bij het starten of bij uitbreiding een financieel plan op te stellen. Hierin wordt uitgewerkt wat de investeringen zullen zijn, hoe die gefinancierd worden en hoe de verwachte betalingen en balansen eruit zien. Wil een bedrijf bijvoorbeeld groeien, en heeft het daarvoor extra materiaal nodig? Dan wordt in het financiële plan rekening gehouden met het benodigde vermogen en de manier waarop dat wordt aangetrokken. Dit laatste noemt met de investeringsbegroting.

Het berekenen van de vermogensbehoefte, dus het totaal vermogen dat een organisatie nodig minstens nodig heeft, gebeurt aan de hand van vaste regels. De vermogensbehoefte levert een begrote balans op. Hierbij komen de investeringen aan de linkerzijde te staan en de financiering aan de rechtse kant. Deze balans wordt, als onderdeel van het financiële plan van een organisatie, gebruikt om bij bijvoorbeeld een kredietverstrekker uit te leggen waarvoor financiële middelen ingezet worden.

Professional in financieel management

Werk je graag met getallen en wil je doorgroeien in de bedrijfsadministratie? Met de opleiding Moderne Bedrijfsadministratie word je een expert in het berekenen van de vermogensbehoefte en het beoordelen van een onderneming op financieel vlak. Bedrijfsadministratie kampt soms met het stoffige imago van bonnetjes verwerken, maar is belangrijk voor een transparante bedrijfsvoering. Wil jij deze verantwoordelijkheid aangaan?

Bij de Laat Kenniscentrum heb je de keuze uit een aantal opleidingen in de administratie. De opleiding Moderne Bedrijfsadministratie is bedoeld voor iedereen die een functie als financieel medewerker/manager of een verantwoordelijke functie op financieel-administratief niveau zoekt. De opleiding bestaat uit vier losse modules, waarvoor een examen kan worden afgelegd bij de erkende bureaus Associatie of Stibex. Met een MBA-diploma kun je vervolgens laten zien dat je de benodigde kennis bezit!

Heb je vragen over of deze opleiding is wat bij jou past? Of wil je meer weten over soortgelijke opleidingen? Neem dan gerust contact op.