Spring naar content

Opleiding Basiskennis Boekhouden (BKB) /Elementair Boekhouden

Administratieve opleidingen

Wat biedt de Opleiding Basiskennis Boekhouden (BKB) /Elementair Boekhouden?

Basiskennis Boekhouden (BKB)/Elementair Boekhouden biedt de kennis van en inzicht in boekhouden.
 

"Met trots melden wij dat het slagingspercentage voor onze opleiding BKB ruim boven het landelijk gemiddelde ligt." - Bron: Associatie voor Examinering.
 

Ben jij dé geschikte kandidaat voor de Basiskennis Boekhouden (BKB) /Elementair Boekhouden opleiding?

Je hoeft nog niets van boekhouden te weten om te kunnen beginnen. Na het behalen van de diploma's BKB en Basiskennis Calculatie (BKC) kun je nog doorgaan voor het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB).

Welk niveau is de Basiskennis Boekhouden (BKB) /Elementair Boekhouden opleiding?

De opleiding Basiskennis Boekhouden (BKB) /Elementair Boekhouden opleiding is op MBO 3 niveau en duurt 4 tot 6 weken.

Welke vooropleiding moet je hebben gevolgd?

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Hoe ziet de Basiskennis Boekhouden (BKB) /Elementair Boekhouden opleiding eruit?

Gedurende deze opleiding leer je de boekhouding te voeren van een kleine organisatie. Je doet kennis op over het financiële aspect van een bedrijf. Aan het eind van deze module weet je hoe je een grootboekrekening moet openen, bijwerken en afsluiten, kun je het eigen vermogen berekenen en journaalposten van de belangrijkste financiële feiten maken.

Het examen van de Basiskennis Boekhouden (BKB) /Elementair Boekhouden opleiding

De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma is:
•    enkelvoudige journaalposten maken voor een eenmanszaak
•    journaalposten verwerken in de saldibalans
•    boekhoudkundige modellen samenstellen
•    enkelvoudige journaalposten maken voor een BV

Studiebelasting

Circa vier à vijf klokuren per lesweek.

Diploma Basiskennis Boekhouden (BKB)

De examens worden per computer worden afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens op de locaties van de Open Universiteit (OU) in heel Nederland.

Inschrijving voor het examen geschiedt online en is altijd voor eigen rekening en verantwoordelijkheid. Voor de actuele examenkosten verwijzen wij naar website van de Associatie: www.associatie.nl. Bezitters van het diploma BKB en BKC komen in aanmerking voor het overkoepelend Associatie diploma Financial Assistant.

Je kunt er ook voor kiezen om het examen te laten afnemen door Stibex. Het examen BKB is onderdeel van het STIBEX-diploma Assistent Boekhouder. Ook dit examen is online en wordt op verschillende locaties in heel Nederland afgenomen. Inschrijving voor het examen geschiedt online en is altijd voor eigen rekening en verantwoordelijkheid. Voor de actuele examenkosten verwijzen wij naar de website van Stibex: www.stibex.nl

Wil je meer weten over het verschil tussen de twee examens? Lees hier meer.

Belangrijk: Geldigheidstermijn certificaten Associatie voor Examinering verandert per 1 januari 2026

Vanaf 1 januari 2026 kunnen certificaten alleen voor een diploma worden ingewisseld als ze binnen een periode van 4 jaar zijn behaald. Op dit moment geldt deze geldigheidstermijn al voor de examens waarin wetgeving wordt getoetst (Belastingwetgeving niveau 5, Belastingrecht niveau 6, de examens Loonheffingen en Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid).

De geldigheidstermijn gaat veranderen om een waardevast diploma te kunnen uitgeven waarbij de kandidaat over actuele kennis beschikt. Houd hier daarom vanaf deze datum rekening mee als het examen deel uitmaakt van een samengesteld diploma. Je afzonderlijke Associatie-certificaten blijven desondanks onbeperkt geldig. Heb je hier vragen over? Wij helpen je graag! Neem contact op via info@delaatkenniscentrum.nl of bel ons op 040 2485582.

Vervolgstudie?

Ben je klaar met de opleiding BKB ofwel elementair boekhouden? Studeer door en start met de cursus BKC. Bezitters van het diploma BKB en BKC komen in aanmerking voor het overkoepelend Associatie diploma Financial Assistant indien zij examen doen bij de Associatie voor Examinering.

Meer informatie?

Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2485582 of per mail via info@delaatkenniscentrum.nl.

Wanneer start de Opleiding Basiskennis Boekhouden (BKB) / Elementair Boekhouden?

De Basiskennis Boekhouden (BKB)/Elementair Boekhouden opleiding wordt in verschillende vormen aangeboden:
- Een avondopleiding (5 lesweken, meer dan vijf personen).
De avondopleiding begint om 19:00 uur en duurt tot 21:30 uur.

- Een (zater)dagopleiding (3 lesweken, meer dan vijf personen).
De (zater)dagopleiding start om 10:00 uur en duurt tot 15:00 uur.

- Een intensief traject. Dit traject betreft een groep met vijf personen of minder.

*Onze opleidingen omvatten vaak een dagdeel en zijn in veel gevallen 1x per 2 weken. Dit zorgt voor een goede balans tussen studie, werk en privé. Je hebt dan bijvoorbeeld les van 09:00 tot 11:30 uur. In alle gevallen wordt in goed overleg, met docenten en medecursisten, een lesplanning samengesteld. Dit zorgt voor een goede balans tussen werkzaamheden, privé, huiswerk en lesmomenten. 

De Basiskennis Boekhouden (BKB)/Elementair Boekhouden opleiding kent verschillende startmomenten per jaar. 

De Basiskennis Boekhouden (BKB)/Elementair Boekhouden opleiding start elke derde week van de maand, mits anders staat aangegeven.

Liever starten op je eigen moment? Volg Basiskennis Boekhouden (BKB)/ Elementair Boekhouden als thuisstudie!

Bepaal zelf wanneer je start! Je ontvangt van ons de boeken, de online leeromgeving en we koppelen je aan een vakdocent die je op afstand begeleidt. Studeren op afstand, maar met persoonlijke aandacht. Je verstuurt je huiswerk middels je online leeromgeving, jouw docent corrigeert het huiswerk en geeft je tips en adviezen. Jij bepaalt waar en wanneer je studeert en je huiswerk maakt. Het examen plan je in op een examenlocatie in de buurt.

Tijdens de eerste les wordt de opleiding, in overleg met de groep, gepland. Deze planning wordt opgenomen in de leeromgeving.

Onderstaande data zijn een richtlijn. De definitieve startdatum en lestijd worden, in overleg met studenten, gepland.

Staat er geen opleidingsstart gepland, neem contact met ons op. Bij ons kun je altijd op korte termijn starten in de regio. Onze medewerkers zien in een oogopslag waar in het land op korte termijn opleidingen en cursussen definitief starten. Bel 040-2485582 of mail info@delaatkenniscentrum.nl.

Ontmoeten we elkaar binnenkort op een van onze leslocaties?

Wat zijn de kosten van de Opleiding Basiskennis Boekhouden (BKB) /Elementair Boekhouden?

Cursusprijs

900,- euro (vrijgesteld van BTW).

Deze prijs geldt voor een start vanaf 1 cursist op de leslocatie in Eindhoven of als je de online opleiding volgt. Start je op een andere locatie, dan zijn er extra kosten verbonden bij een groep van minder dan 5 cursisten.

Studiemateriaal

Circa 90,- euro (incl. 9% BTW)

Examenvoorbereiding pakket

Eenmalig 17,50 euro (incl. 9% BTW)

Totaalprijs van jouw opleiding Basiskennis Boekhouden BKB (Elementair Boekhouden)

Opleiding -en examenkosten zijn vrijgesteld van BTW. Over studieboeken wordt wel BTW gerekend. De gehele opleiding kost 1007,50 euro inclusief BTW.

Klik op de link voor de actuele prijzen: Associatie voor examinering of Stibex. Jouw examen boek je rechtstreeks bij de Associatie voor Examinering en Stibex.

Cursusprijzen zijn vrijgesteld van BTW, over het studiemateriaal even eventuele lunchkosten zijn wij genoodzaakt 9% BTW te rekenen. Examenkosten zijn in veel gevallen vrijgesteld van BTW. In een enkel geval dienen wij hierover 21% BTW te rekenen (IVIO).

 

Startdatum Maand Variant Locatie