Spring naar content

Wat is het verschil tussen de Associatie en Stibex?

Wat is het verschil tussen de examenkamers Nederlandse Associatie voor examinering en Stibex? Waar moet ik mijn examen doen? Wat is beter? Deze vragen krijgen wij vaak van onze cursisten. In dit artikel leggen we je het verschil graag uit. In een eerder artikel dit onderwerp al eens besproken, inmiddels zijn er wat veranderingen. Deze lichten we graag toe. 

De Associatie voor Examinering is nog steeds marktleider marktleider op het gebied van administratieve examens als basiskennis boekhouden, basiskennis calculatiepraktijkdiploma boekhoudenmoderne bedrijfsadministratie en praktijkdiploma loonadministratie. Al jaren levert ons instituut tevreden cursisten die het examen doen bij de Associatie voor Examinering.

Sinds enkele jaren is ook Stibex actief als examenbank, ook Stibex heeft inmiddels vele tevreden cursisten voorzien van een diploma. Op de vraag wat ‘het best is’ kunnen wij nog steeds geen antwoord geven. Dit is erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Graag wijzen wij u op de verschillen tussen beide examenkamers. Op basis hiervan hopen wij u te kunnen helpen het maken van de keuze voor een Stibex of Associatie examen.

Voor -en nadelen

Het helpt bij het maken van een keuze om de voor -en nadelen tegen elkaar af te wegen. Wat is voor u het belangrijkste voordeel en wat is het belangrijkste nadeel. Focus u vervolgens op het voordeel, niet op het nadeel. Neem dit in uw gedachten mee wanneer u dit artikel leest. Wat is van belang in uw situatie.

Administratief en financieel

Stibex richt zich specifiek op de administratieve en financiële sector. De Associatie voor Examinering biedt een breed scala aan examens op verschillende vakgebieden. Met een Associatie diploma kun je met je diploma hierdoor zowel de ‘diepte’ als de ‘breedte’ in.

Overal

Zowel Stibex als Associatie bieden hun examens online aan op verschillende plekken in Nederland. Met een Associatie certificaat kun je bij Stibex terecht, maar omgekeerd kun je vaak niet met een Stibex certificaat bij de Assocatie terecht. Dit is een belangrijke afweging die je moet maken voordat je de keuze maakt voor de examenbank. Eenmaal een certificaat van Stibex in je bezit voor een bepaalde opleiding, behaal je ook bij Stibex het bijhorende diploma.

Eindtermen

De eindtermen van de verschillende opleidingen verschillen niet. Ook gebruiken wij als opleidingsinstituut dezelfde boeken tijdens de les.

Wie ben jij?

In het bedrijfsleven is een financieel en/of administratief diploma als basiskennis boekhouden BKBbasiskenniscalculatie BKCPraktijkdiploma boekhouden PDBmoderne bedrijfsadministratie MBA en praktijkdiploma loonadministratie PDLveelgevraagd. Relevante werkervaring en aanwezige competenties en talenten geeftven eerder de doorslag dan de keuze voor de examenbank Associatie of Stibex waar het examen is afgenomen.

Procedures en regels

Doe je een Stibex examen ontvang je na het examen direct de examenuitslag, bij de Associatie ontvangt u deze uitslag binnen 1 – 14 dagen. Beide examenkamers zijn opgenomen bij diverse registers en hanteren hun eigen registers voor kandidaten die combinatiediploma’s hebben behaald. Inzage is bij beide examenkamers gratis. Voor beide inzagen moet je naar het hoofdkantoor. Je kunt dus niet terecht op de examenlocatie. Voor de klachtenprocedure wordt bij beide instanties geld gerekend.

Korting

Stibex timmert hard aan de weg om over een paar jaar dezelfde naamsbekendheid te hebben als de Associatie. Een student kan bij ons een voucher aanvragen waarmee de student 15,- korting ontvangt voor het examen bij Stibex. De Associatie hanteert vaste prijzen.

NIRPA

Indien u via ons uw opleiding Basiskennis Loonadministratie en Praktijkdiploma Loonadministratie volgt en deze met goed gevolg afsluit bij de Associatie, kunt u zich laten registreren bij het NIRPA. De Laat Kenniscentrum is geaccrediteerd door het NIRPA als opleider. Met een registratie toont u aan dat uw vakkennis up-to-date is. Het is bij Stibex niet meer mogelijk om loonadministratieve examens af te leggen.

Kortom wat is voor jóu het belangrijkste voordeel?

Nog vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op. Wij wensen je heel veel succes met het examen.