Spring naar content

Stibex of Associatie examen? Wat moet ik kiezen?

85447984_WDit is een veelgestelde vraag aan onze medewerkers. De Associatie voor Examinering is de afgelopen jaren uitgegroeid tot marktleider op het gebied van administratieve examens als basiskennis boekhouden, basiskennis calculatie, praktijkdiploma boekhouden, moderne bedrijfsadministratie en praktijkdiploma loonadministratie. Al jaren levert ons instituut tevreden cursisten die het examen doen bij de Associatie voor Examinering.

Sinds enkele jaren is ook Stibex actief als examenbank. Sinds enkele maanden gaan ook steeds kandidaten het examen doen bij Stibex. We merken dat we steeds vaker de vraag krijgen ‘wat nu beter is’? Wij zijn van mening van wij de keuze niet voor u kunnen maken. Wel kunnen wij een uiteenzetting doen van de verschillen. Op basis hiervan hopen wij u te kunnen helpen het maken van de keuze voor een Stibex of Associatie examen.

Het helpt bij het maken van een keuze om de voor -en nadelen tegen elkaar af te wegen. Wat is voor u het belangrijkste voordeel en wat is het belangrijkste nadeel. Focus u vervolgens op het voordeel, niet op het nadeel. Neem dit in uw gedachten mee wanneer u dit artikel leest.

Stibex richt zich specifiek op de administratieve en financiële sector. De Associatie voor Examinering biedt een breed scala aan examens op verschillende vakgebieden. Met een Associatie diploma kun je met je diploma hierdoor zowel de ‘diepte’ als de ‘breedte’ in.

Zowel Stibex als Associatie bieden hun examens online aan op verschillende plekken in Nederland. Met een Associatie certificaat kun je bij Stibex terecht, maar omgekeerd kun je vaak niet met een Stibex certificaat bij de Assocatie terecht. Dit is een belangrijke afweging die je moet maken voordat je de keuze maakt voor de examenbank. Eenmaal een certificaat van Stibex in je bezit voor een bepaalde opleiding, behaal je ook bij Stibex het bijhorende diploma.

De eindtermen van de verschillende opleidingen verschillen niet. Ook gebruiken wij als opleidingsinstituut dezelfde boeken tijdens de les.

In het bedrijfsleven is een financieel en/of administratief diploma als basiskennis boekhouden BKB, basiskenniscalculatie BKC, Praktijkdiploma boekhouden PDB, moderne bedrijfsadministratie MBA en praktijkdiploma loonadministratie PDL veelgevraagd. Relevante werkervaring geeft eerder de doorslag dan de keuze voor de examenbank Associatie of Stibex waar het examen is afgenomen.

Doe je een Stibex examen ontvang je na het examen direct de examenuitslag, bij de Associatie ontvangt u deze uitslag binnen 1 – 14 dagen. Beide examenkamers zijn opgenomen bij diverse registers en hanteren hun eigen registers voor kandidaten die combinatiediploma’s hebben behaald. Inzage bij Stibex is gratis, bij de Associatie voor Examinering is dit tegen betaling. Voor beide inzagen moet je naar het hoofdkantoor. Je kunt dus niet terecht op de examenlocatie. Voor de klachtenprocedure wordt bij beide instanties geld gerekend.

Stibex timmert hard aan de weg om over een paar jaar dezelfde naamsbekendheid te hebben als de Associatie. Zij bieden ook nog in 2017 de mogelijkheid om met een uitslagbrief van de Associatie eenmalig voor 35,- euro een examen te doen. Daarnaast kan de student bij ons een voucher aanvragen waarmee de student 15,- korting ontvangt voor het examen.

Indien u via ons uw opleiding Basiskennis Loonadministratie en Praktijkdiploma Loonadministratie volgt en deze met goed gevolg afsluit bij de Associatie, kunt u zich laten registreren bij het NIRPA. De Laat Kenniscentrum is geaccrediteerd door het NIRPA als opleider. Met een registratie toont u aan dat uw vakkennis up-to-date is. Aanmelding met een diploma van Stibex is nog niet mogelijk.

Kortom wat is voor jóu het belangrijkste voordeel?

Nog vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op. Wij wensen je heel veel succes met het examen.