IVIO Opleiding Medisch Secretaresse

Specialistische opleidingen

Wanneer u als secretaresse of administratief medewerker in de gezondheidszorg wilt werken, heeft u een flinke voorsprong als u enige medische kennis in huis hebt. Het diploma Medisch Secretaresse is een sterke aanvulling op uw cv. U doet kennis op over het menselijk lichaam en medische aandoeningen. Met het diploma heeft u theoretische basiskennis opgedaan, wat u zal helpen in uw carrière als medisch secretaresse!

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor degenen die werkzaam zijn of willen zijn bij een ziekenhuis, privékliniek of (huis)artsenpraktijk. 

Niveau 

MBO 4

Vooropleiding

Voor deze opleiding moet u over een vooropleiding als secretaresse beschikken of aantoonbare praktijkervaring. Wanneer u eerst de opleiding medisch administratief medewerker  of assistente polikliniek heeft gevolgd, krijgt u vrijstellingen krijgen. Dit is in overleg met het opleidingsinstituut. 

Programma

Het programma bestaat uit zes verplichte modules: Medische Terminologie, Medische Secretariaatspraktijk, Medische Ethiek en Praktische Psychologie, Medisch Fundament, Medische Correspondentie. U dient aan te kunnen tonen dat uw niveau m.bt. Outlook, Excel en Nederlandse taal, Notuleren op voldoende niveau is. Indien dit niet het geval is, zijn ook de modulen Nederlandse taal basis, Word basis, Notuleren op de laptop en Outlook basis verplicht. Om uw kennis en vaardigheden nog verder te verbeteren kunt u de opleiding eventueel aanvullen met onderstaande cursus programma's:

  • Notuleren op de laptop
  • Zakelijke correspondentie Nederlands gevorderd
  • Rekenvaardigheid basis
  • Zakelijk Engels Medisch basis

Medische terminologie

Gedurende deze module leert u de medische terminologie kennen van onder andere de anatomie, fysiologie, pathologie en immunologie. Daarnaast werkt u aan de juiste schrijfwijze en uitspraak van de terminologie. 

Lees HIER meer over deze module.

Medische secretariaatspraktijk

Gedurende deze module krijgt u inzicht in de functie-eisen, taken en verantwoordelijkheden van een medisch secretaresse. Hiernaast leert u van alles over de Nederlandse gezondheidszorg, ziekenhuisorganisatie, arts en opleiding, specialisaties en overige beroepen in de gezondheidszorg, de huisartsenpraktijk, sociale wetgeving en zorgverzekeraars. Natuurlijk leert u alle ins en outs in de medische wereld kennen: postverwerking, archiveren, kaartsystemen, ICD-code, agendabeheer, het spreekuur, communiceren en specifiek patiëntvriendelijk telefoneren, klachtenafhandeling en werken aan de medische balie. 

Lees HIER meer over deze module.

Medische ethiek en praktische psychologie

U leert om te gaan met patiënten van verschillende leeftijden, hun ziektebeeld en emoties.

Medisch fundament

Tijdens deze module leert u de anatomie, pathologie en immunologie gerelateerd aan de huid, botten, gewrichten, spierstelsel, bloedsomloop, ademhaling, spijsvertering, stofwisseling, uitscheiding, mannelijke en vrouwelijke geslachts- en voortplantingsorganen, endocriene klieren, hersenen, zenuwen, zintuigen, psychiatrie en in grote lijnen de geneesmiddelenleer. 

Lees HIER meer over deze module.

Medische correspondentie

Medische correspondentie dient te voldoen aan specifieke eisen. Als secretaresse van een specialist moet u foutloos dictaten kunnen uitwerken. Voor deze module heeft u een eigen laptop nodig. 

Lees HIER meer over deze opleiding.

Examen

Deze opleiding wordt onafhankelijk geëxamineerd door IVIO Examenbureau. De kosten van het examen bedragen ca. 75,- euro per module. De examens worden modulair afgenomen, bij goed gevolg ontvangt u aan het einde van uw opleiding een diploma. Indien u tussentijds per module een certificaat wenst zijn wij genoodzaakt hiervoor kosten in rekening te brengen. Meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op.

De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma van IVIO voor de bovengenoemde examens is:
•    cellen en weefsels
•    oncologie
•    skelet, spieren en gewrichten
•    pathologie
•    orgaanstelsels
•    endocriene systeem
•    zintuigen
•    zenuwstelsel
•    psychopathologie, psychiatrie
•    geneesmiddelenleer
•    laboratoriumonderzoek 

Studiebelasting 

Circa vijf klokuren per lesweek. 

Diploma

De opleiding wordt afgesloten met een examen. Wanneer u het examen bij IVIO examenbureau afrond ontvangt u bij goed resultaat een landelijk erkend diploma. 

Informatie 

Meer informatie? Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2485582 of per mail via info@delaatkenniscentrum.nl.

Duur van de opleiding

(Zater)dagopleiding:     10 lesweken
Avondopleiding:           20 lesweken

Lesdag en -tijd

Onze opleidingen en trainingen worden aangeboden in de avonduren en overdag. De avondopleiding start om 19.00 uur tot 21.30 uur (inclusief een pauze van 15 minuten). De (zater)dagopleiding start om 10.00 uur tot 15.00 uur (inclusief een koffiepauze en een lunch). 

Verder bieden wij de mogelijkheid om, in overleg, de opleiding op een specifieke dag en/of tijd te volgen. U kunt hiervoor contact opnemen met het inschrijfbureau.

Startdata

Onze opleidingen starten in september, oktober, februari en maart. De losse modulen en trainingen kennen verschillende startmomenten in het jaar.

Verder bieden wij de mogelijkheid om, in overleg, de opleiding op een specifieke dag en/of tijd te volgen. U kunt hiervoor contact opnemen met het inschrijfbureau.

Liever starten op je eigen moment? Volg IVIO Medisch Secretaresse als thuisstudie!

Bepaal zelf wanneer je start! Je ontvangt van ons de boeken, de online leeromgeving en we koppelen je aan een vakdocent die je op afstand begeleidt. Studeren op afstand, maar met persoonlijke aandacht. Je verstuurt je huiswerk middels je online leeromgeving, jouw docent corrigeert het huiswerk en geeft je tips en adviezen. Jij bepaalt waar en wanneer je studeert en je huiswerk maakt. Het examen plan je in op een examenlocatie in de buurt.

Elke opleiding is voor ons maatwerk. Door ons unieke concept kunnen wij de mogelijkheid bieden voor een startgarantie in de eigen regio. Deze aanpak zorgt ervoor dat wij tezamen met onze cursisten de eerste lesdag in overleg plannen. Wij voegen onze cursisten niet samen op centrale locaties in het land, maar blijven in de gewenste regio. Onze groepen zijn hierdoor klein, wat zorgt voor extra persoonlijke aandacht t.a.v. uw leervraag. Tijdens de eerste les plant u vervolgens uw opleiding tezamen met uw groep. Deze planning nemen wij op in de leeromgeving. Onderstaande data zijn dus een richtlijn, samen met u en uw medecursisten stellen we de definitieve startdatum en lestijd vast.  Zit het startmoment van uw keuze er niet bij? U kunt zich altijd vrijblijvend inschrijven via het flexibele startmoment. In het vak "opmerkingen" kunt u het door u gewenste startmoment aangeven. Wij nemen dan contact met u op om te kijken naar de mogelijkheden.

 

De Laat Kenniscentrum heeft kwaliteit en persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staan. Mogen wij u binnenkort op een van onze leslocaties ontmoeten?

 

Cursusprijs

(Zater)dagopleiding (10):    1385,- euro
Avondopleiding (20):          1385,- euro

Dit betreft de cursusprijs voor de module medische secretariaatspraktijk, medische terminologie, medisch fundament, medische correspondentie en medische ethiek en praktische psychologie. U kunt aantoonbaar maken dat u gevorderde kennis heeft op het gebied van computervaardigheden en Nederlandse taal.

Wij willen u erop wijzen dat de bedragen zijn gebaseerd op een minimale deelname van vijf cursisten. Bij minder dan vijf cursisten start de cursus wel op, maar tegen een andere tariefstelling. 

Studiemateriaal

Circa 200,- euro voor de volledige opleiding.

Heeft u vragen over de cursusprijs of heeft u behoefte aan meer informatie over de opleiding Medisch Secretaresse? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Vrijstelling

Indien u een vrijstelling wilt verkrijgen voor de onderdelen Excel basis, Outlook basis en/of Nederlandse taal basis, dient u hiervoor een toets te maken óf een recent certificaat te overhandigen (<2 jaar), waarmee u uw kennis aantoont. Kosten per vrijstellingstoets bedragen ca. 60,- euro. 

Examen

Eenmalig zijn de kosten voor het examen inbegrepen in de opleidingskosten. Wanneer u het examen niet in één keer behaald, komen de examenkosten voor de herkansing voor eigen rekening. Het IVIO kent één herkansing. De kosten van het examen bedragen ca. 75,- euro per module. De examens worden modulair afgenomen, bij goed gevolg ontvangt u aan het einde van uw opleiding een diploma. Indien u tussentijds per module een certificaat wenst zijn wij genoodzaakt hiervoor kosten in rekening te brengen. Meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op.

Totaalprijs voor de opleiding medisch secretaresse

Bij vrijstelling voor computervaardigheden gevorderd en Nederlanse taal gevorderd:

1960,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

Bij vaardigheidstoets computervaardigheden gevorderd en Nederlanse taal gevorderd exclusief lessen:

2210,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

Inclusief module computervaardigheden gevorderd en Nederlandse taal gevorderd:

3100,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

StartdatumMaandVariantLocatie