Spring naar content

Opleiding Medisch Secretaresse incl. examen

Specialistische opleidingen

Wat biedt de Opleiding Medisch Secretaresse?

Een baan in de medische wereld met veel verantwoordelijkheid? Kies dan voor de opleiding Medisch Secretaresse! Als medisch secretaresse beantwoord je de vragen van patiënten, plan je afspraken in, verwerk je de administratie en beheer je het medisch archief. Daarnaast bereid je medische rapportages voor, verricht je diverse baliewerkzaamheden en regel je de voorbereiding en afwerking van spreekuren.

Je hebt een veelzijdige baan die nooit verveelt! De opleiding Medisch Secretaresse biedt daarnaast veel toekomstperspectief en is een sterke aanvulling op je C.V.. Je kunt aan de slag bij de dokterspraktijk, in het ziekenhuis en in gezondheidscentra.

Ook na de coronacrisis biedt de opleiding Medisch Secretaresse goede baankansen. Er is meer behoefte aan ondersteuning t.b.v. het uitvoeren van de zorg in ziekenhuizen, jeugdzorginstellingen en verzekeraars.

Klik hier voor een korte animatie over deze opleiding.

Welk niveau is de Opleiding Medisch Secretaresse? 

MBO

Ben jij dé geschikte kandidaat voor de Opleiding Medisch Secretaresse?

Wil je graag aan de slag bij een een ziekenhuis, fysiopraktijk,  privékliniek of (huis)artsenpraktijk en een steentje bijdragen aan de samenleving door mensen te helpen met je kennis? Dan ben jij de geschikte kandidaat voor de Opleiding Medische Secretaresse.

Welke vooropleiding moet je hebben gevolgd?

Voor deze opleiding moet je over een vooropleiding als secretaresse beschikken of aantoonbare praktijkervaring. Als je eerst de opleiding medisch administratief medewerker  of assistente polikliniek hebt gevolgd, kun je vrijstellingen krijgen. Dit in overleg met het opleidingsinstituut. 

Hoe ziet de Opleiding Medisch Secretaresse eruit?

Het programma bestaat uit zes verplichte modules:

Medische Terminologie,
Medische Secretariaatspraktijk,
Medische Ethiek,
Praktische Psychologie,
Medisch Fundament,
Medische Correspondentie.

Je dient aan te kunnen tonen dat het niveau m.b.t. Outlook, Excel en Nederlandse taal, Notuleren op voldoende niveau is. Als dit niet het geval is, zijn ook de modulen Nederlandse taal basis, Word basis, Notuleren op de laptop en Outlook basis verplicht. Om je kennis en vaardigheden nog verder te verbeteren kun je de opleiding eventueel aanvullen met onderstaande cursus programma's:

 • Notuleren op de laptop
 • Zakelijke correspondentie Nederlands gevorderd
 • Rekenvaardigheid basis
 • Zakelijk Engels Medisch basis

Medische terminologie

Gedurende deze module leer je de medische terminologie kennen van onder andere de anatomie, fysiologie, pathologie en immunologie. Daarnaast werk je aan de juiste schrijfwijze en uitspraak van de terminologie. 

Lees meer over de module Medische terminologie.

Medische secretariaatspraktijk

Gedurende deze module krijg je inzicht in de functie-eisen, taken en verantwoordelijkheden van een medisch secretaresse. Je leert meer over de Nederlandse gezondheidszorg, de ziekenhuisorganisatie en specialisaties. Daarnaast leer je alle ins en outs in de medische wereld kennen: postverwerking, archiveren, kaartsystemen, ICD-code, agendabeheer, het spreekuur, communiceren en specifiek patiëntvriendelijk telefoneren, klachtenafhandeling en werken aan de medische balie.

Lees meer over de module Medische secretariaatspraktijk.

Medische ethiek en praktische psychologie

Je leert om te gaan met patiënten van verschillende leeftijden, hun ziektebeeld en emoties.

Medisch fundament

Tijdens deze module kom je alles te weten over het menselijk lichaam. Je leert over de anatomie, pathologie en immunologie en ontdekt hoe organen zijn opgebouwd.

Lees meer over de module Medisch fundament.

Medische correspondentie

Medische correspondentie dient te voldoen aan specifieke eisen. Als secretaresse van een specialist moet je foutloos dictaten kunnen uitwerken. Voor deze module heb je een eigen laptop nodig. 

Lees meer over de module Medische correspondentie.

Start je ná 1 oktober 2024 met jouw opleiding Medisch Secretaresse dien je ook onderstaande module te volgen:

Rekenvaardigheid gevorderd

Vanuit de branche horen we steeds vaker dat het basisniveau rekenvaardigheid in veel gevallen onvoldoende is om de werkzaamheden van een medisch secretaresse naar tevredenheid uit te voeren. Berekeningen waarbij machtsverheffen, volume en volgorde van berekeningen gevraagd worden worden behandeld in deze module. Natuurlijk is het altijd mogelijk om direct examen te doen voor deze module wanneer je over voldoende kennis beschikt op dit gebied. 

De examens van de Opleiding Medisch Secretaresse

Deze opleiding Medisch Secretaresse wordt onafhankelijk geëxamineerd door IVIO Examenbureau. De kosten van het examen bedragen ca. 85,- euro per module. De examens worden modulair afgenomen, bij goed gevolg ontvang je aan het einde van de opleiding een diploma. Indien je tussentijds per module een certificaat wenst, zijn wij genoodzaakt hiervoor kosten in rekening te brengen. Meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op.

De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma van IVIO voor de bovengenoemde examens:

•    cellen en weefsels
•    oncologie
•    skelet, spieren en gewrichten
•    pathologie
•    orgaanstelsels
•    endocriene systeem
•    zintuigen
•    zenuwstelsel
•    psychopathologie, psychiatrie
•    geneesmiddelenleer
•    laboratoriumonderzoek 

Studiebelasting 

Circa vijf klokuren per lesweek. 

Diploma

Je sluit de opleiding af met een geaccrediteerd IVIO-diploma, dat maatschappelijk en door het bedrijfsleven erkend en gewaardeerd wordt.

Meer Informatie?

 Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2485582 of per mail via info@delaatkenniscentrum.nl.

Op zoek naar een baan binnen de huisartsenzorg? Wij werken o.a. samen met Huisarts Werkt

Wanneer start de Opleiding Medisch Secretaresse?

De Opleiding Medisch Secretaresse wordt in verschillende vormen aangeboden:
- Een avondopleiding (25 lesweken, meer dan vijf personen).
De avondopleiding begint om 19:00 uur en duurt tot 21:30 uur.

- Een (zater)dagopleiding (10 lesweken, meer dan vijf personen).
De (zater)dagopleiding start om 10:00 uur en duurt tot 15:00 uur.

- Een intensief traject. Dit traject betreft een groep met vijf personen of minder.

*Onze opleidingen omvatten vaak een dagdeel en zijn in veel gevallen 1x per 2 weken. Dit zorgt voor een goede balans tussen studie, werk en privé. Je hebt dan bijvoorbeeld les van 09:00 tot 11:30 uur. In alle gevallen wordt in goed overleg, met docenten en medecursisten, een lesplanning samengesteld.

Onze opleidingen starten in september, oktober, februari en maart. De losse modulen en trainingen kennen verschillende startmomenten in het jaar.


Liever starten op je eigen moment? Volg Medisch Secretaresse als thuisstudie!

Bepaal zelf wanneer je start! Je ontvangt van ons de boeken, de online leeromgeving en we koppelen je aan een vakdocent die je op afstand begeleidt. Studeren op afstand, maar met persoonlijke aandacht. Je verstuurt je huiswerk middels je online leeromgeving, jouw docent corrigeert het huiswerk en geeft je tips en adviezen. Jij bepaalt waar en wanneer je studeert en je huiswerk maakt. Het examen plan je in op een examenlocatie in de buurt.

Tijdens de eerste les wordt de opleiding, in overleg met de groep, gepland. Deze planning wordt opgenomen in de leeromgeving.

Onderstaande data zijn een richtlijn. De definitieve startdatum en lestijd worden, in overleg met studenten, gepland.

Staat er geen opleidingsstart gepland, neem contact met ons op. Bij ons kun je altijd op korte termijn starten in de regio. Onze medewerkers zien in een oogopslag waar in het land op korte termijn opleidingen en cursussen definitief starten. Bel 040-2485582 of mail info@delaatkenniscentrum.nl.

Ontmoeten we elkaar binnenkort op een van onze leslocaties?

Wat zijn de kosten van de opleiding Medisch Secretaresse?

Totaalprijs voor de opleiding medisch secretaresse incl. examen

 • Bij vaardigheidstoets computervaardigheden gevorderd en Nederlandse taal gevorderd exclusief lessen:
  2610,- euro (incl. BTW) inclusief examen.
 • Inclusief module computervaardigheden gevorderd en Nederlandse taal gevorderd:
  3410,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

Start je na 1 oktober 2024 dien je ook de module Rekenvaardigheid Gevorderd af te ronden: 

 • Bij vaardigheidstoets computervaardigheden gevorderd, rekenvaardigheid gevorderd en Nederlandse taal gevorderd exclusief lessen:
  2710,- euro (incl. BTW) inclusief examen.
 • Inclusief module computervaardigheden gevorderd, rekenvaardigheid gevorderd en Nederlandse taal gevorderd:
  3999,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

De totaalprijs is opgebouwd uit:

Cursusprijs

1650,- euro (vrijgesteld van BTW)

Deze bedragen zijn gebaseerd op een minimale deelname van vijf cursisten. Bij minder dan vijf cursisten gaat de opleiding wel van start, maar tegen een andere tariefstelling.

Dit betreft de cursusprijs voor de module medische secretariaatspraktijk, medische terminologie, medisch fundament, medische correspondentie en medische ethiek en praktische psychologie. Je kunt aantonen dat je voldoende basiskennis hebt op het gebied van computervaardigheden en de Nederlandse taal.

Studiemateriaal

Circa 200,- euro voor de volledige opleiding.

Heb je vragen over de cursusprijs of heb je behoefte aan meer informatie over de opleiding Medisch Secretaresse? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Vrijstelling

Als je een vrijstelling wilt voor de onderdelen Excel basis, Outlook basis en/of Nederlandse taal basis, moet je hiervoor een toets te maken waarmee je je kennis aantoont. Kosten voor de vrijstellingstoetsen bedragen ca. 285,- euro

Examenkosten

De kosten voor een examen zijn inbegrepen in de opleidingskosten. Wanneer je het examen niet in één keer haalt, zijn de examenkosten voor de herkansing voor eigen rekening. Het IVIO kent één herkansing.

Het examen doe je op de locatie van De Laat Kenniscentrum. Het examengeld betaal je aan De Laat Kenniscentrum. De kosten voor het examen bedragen 95,- euro per examen (excl. herexamen).

STAP-budget

Het STAP-budget geeft recht op € 1000,- scholingsbudget. Hiermee kun je de opleiding deels financieren. Bekijk meer informatie over het STAP-budget of bel ons voor meer informatie via 040-2485582.

Startdatum Maand Variant Locatie