IVIO Opleiding Medisch Secretaresse

Specialistische opleidingen

Wat biedt de IVIO Opleiding Medisch Secretaresse?

Als je als secretaresse of administratief medewerker in de gezondheidszorg wilt werken, heb je een flinke voorsprong als je enige medische kennis in huis hebt. Het diploma Medisch Secretaresse is een sterke aanvulling op je cv. Je leert over het menselijk lichaam en medische aandoeningen. Het diploma zal je helpen met je carrière als medisch secretaresse!

Welk niveau is de IVIO Opleiding Medisch Secretaresse? 

MBO

Ben jij dé geschikte kandidaat voor de IVIO Opleiding Medisch Secretaresse?

De opleiding is bedoeld voor degenen die werkzaam zijn of willen zijn bij een ziekenhuis, privékliniek of (huis)artsenpraktijk. 

Welke vooropleiding moet je hebben gevolgd?

Voor deze opleiding moet je over een vooropleiding als secretaresse beschikken of aantoonbare praktijkervaring. Wanneer je eerst de opleiding medisch administratief medewerker  of assistente polikliniek hebt gevolgd, kun je vrijstellingen krijgen. Dit in overleg met het opleidingsinstituut. 

Hoe ziet de IVIO Opleiding Medisch Secretaresse eruit?

Het programma bestaat uit zes verplichte modules:

Medische Terminologie,
Medische Secretariaatspraktijk,
Medische Ethiek,
Praktische Psychologie,
Medisch Fundament,
Medische Correspondentie.

Je dient aan te kunnen tonen dat het niveau m.b.t. Outlook, Excel en Nederlandse taal, Notuleren op voldoende niveau is. Als dit niet het geval is, zijn ook de modulen Nederlandse taal basis, Word basis, Notuleren op de laptop en Outlook basis verplicht. Om je kennis en vaardigheden nog verder te verbeteren kun je de opleiding eventueel aanvullen met onderstaande cursus programma's:

 • Notuleren op de laptop
 • Zakelijke correspondentie Nederlands gevorderd
 • Rekenvaardigheid basis
 • Zakelijk Engels Medisch basis

Medische terminologie

Gedurende deze module leer je de medische terminologie kennen van onder andere de anatomie, fysiologie, pathologie en immunologie. Daarnaast werk je aan de juiste schrijfwijze en uitspraak van de terminologie. 

Lees HIER meer over deze module.

Medische secretariaatspraktijk

Gedurende deze module krijg je inzicht in de functie-eisen, taken en verantwoordelijkheden van een medisch secretaresse. Hiernaast leert u van alles over de Nederlandse gezondheidszorg, ziekenhuisorganisatie, arts en opleiding, specialisaties en overige beroepen in de gezondheidszorg, de huisartsenpraktijk, sociale wetgeving en zorgverzekeraars. Verder leer je van alles over de Nederlandse gezondheidszorg, ziekenhuisorganisatie, arts en opleiding, specialisaties en overige beroepen in de gezondheidszorg, de huisartsenpraktijk, sociale wetgeving en zorgverzekeraars. Natuurlijk leer je alle ins en outs in de medische wereld kennen: postverwerking, archiveren, kaartsystemen, ICD-code, agendabeheer, het spreekuur, communiceren en specifiek patiëntvriendelijk telefoneren, klachtenafhandeling en werken aan de medische balie. 

Lees HIER meer over deze module.

Medische ethiek en praktische psychologie

Je leert om te gaan met patiënten van verschillende leeftijden, hun ziektebeeld en emoties.

Medisch fundament

Tijdens deze module leer je de anatomie, pathologie en immunologie gerelateerd aan de huid, botten, gewrichten, spierstelsel, bloedsomloop, ademhaling, spijsvertering, stofwisseling, uitscheiding, mannelijke en vrouwelijke geslachts- en voortplantingsorganen, endocriene klieren, hersenen, zenuwen, zintuigen, psychiatrie en in grote lijnen de geneesmiddelenleer. 

Lees HIER meer over deze module.

Medische correspondentie

Medische correspondentie dient te voldoen aan specifieke eisen. Als secretaresse van een specialist moet je foutloos dictaten kunnen uitwerken. Voor deze module heb je een eigen laptop nodig. 

Lees HIER meer over deze opleiding.

De examens van de IVIO Opleiding Medisch Secretaresse

Deze opleiding wordt onafhankelijk geëxamineerd door IVIO Examenbureau. De kosten van het examen bedragen ca. 75,- euro per module. De examens worden modulair afgenomen, bij goed gevolg ontvang je aan het einde van de opleiding een diploma. Indien je tussentijds per module een certificaat wenst, zijn wij genoodzaakt hiervoor kosten in rekening te brengen. Meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op.

De belangrijkste examenstof op basis van het examenprogramma van IVIO voor de bovengenoemde examens:
•    cellen en weefsels
•    oncologie
•    skelet, spieren en gewrichten
•    pathologie
•    orgaanstelsels
•    endocriene systeem
•    zintuigen
•    zenuwstelsel
•    psychopathologie, psychiatrie
•    geneesmiddelenleer
•    laboratoriumonderzoek 

Studiebelasting 

Circa vijf klokuren per lesweek. 

Diploma

De opleiding wordt afgesloten met een examen. Wanneer je het examen bij IVIO examenbureau afrondt, ontvang je bij goed resultaat een landelijk erkend diploma. 

Meer Informatie?

 Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2485582 of per mail via info@delaatkenniscentrum.nl.

Wanneer start de IVIO Opleiding Medisch Secretaresse?

De IVIO Opleiding Medisch Secretaresse wordt in verschillende vormen aangeboden:
- Een avondopleiding (20 lesweken, meer dan vijf personen).
De avondopleiding begint om 19:00 uur en duurt tot 21:30 uur.

- Een (zater)dagopleiding (10 lesweken, meer dan vijf personen).
De (zater)dagopleiding start om 10:00 uur en duurt tot 15:00 uur.

- Een intensief traject. Dit traject betreft een groep met vijf personen of minder.

*Onze opleidingen omvatten vaak een dagdeel en zijn in veel gevallen 1x per 2 weken. Dit zorgt voor een goede balans tussen studie, werk en privé. Je hebt dan bijvoorbeeld les van 09:00 tot 11:30 uur. In alle gevallen wordt in goed overleg, met docenten en medecursisten, een lesplanning samengesteld. Dit zorgt voor een goede balans tussen werkzaamheden, privé, huiswerk en lesmomenten. 

Onze opleidingen starten in september, oktober, februari en maart. De losse modulen en trainingen kennen verschillende startmomenten in het jaar.


Liever starten op je eigen moment? Volg IVIO Medisch Secretaresse als thuisstudie!

Bepaal zelf wanneer je start! Je ontvangt van ons de boeken, de online leeromgeving en we koppelen je aan een vakdocent die je op afstand begeleidt. Studeren op afstand, maar met persoonlijke aandacht. Je verstuurt je huiswerk middels je online leeromgeving, jouw docent corrigeert het huiswerk en geeft je tips en adviezen. Jij bepaalt waar en wanneer je studeert en je huiswerk maakt. Het examen plan je in op een examenlocatie in de buurt.

Tijdens de eerste les wordt de opleiding, in overleg met de groep, gepland. Deze planning wordt opgenomen in de leeromgeving.

Onderstaande data zijn een richtlijn. De definitieve startdatum en lestijd worden, in overleg met studenten, gepland.

Zit het startmoment van je keuze er niet bij? Je kunt je vrijblijvend inschrijven voor het flexibele startmoment. In het vak “opmerkingen” kun je het, door jouw gewenste, startmoment aangeven.

Ontmoeten we elkaar binnenkort op een van onze leslocaties?

Wat zijn de kosten van de IVIO opleiding Medisch Secretaresse?

Cursusprijs

1385,- euro (vijgesteld van BTW)
Deze bedragen zijn gebaseerd op een minimale deelname van vijf cursisten. Bij minder dan vijf cursisten gaat de opleiding wel van start, maar tegen een andere tariefstelling.

Dit betreft de cursusprijs voor de module medische secretariaatspraktijk, medische terminologie, medisch fundament, medische correspondentie en medische ethiek en praktische psychologie. Je kunt aantonen dat je voldoende basiskennis hebt op het gebied van computervaardigheden en de Nederlandse taal.

Studiemateriaal

Circa 200,- euro voor de volledige opleiding.

LET OP m.i.v. 1 augustus 2020 heeft de uitgever de prijzen verhoogd. Daar wij de prijzen op dat moment al vastgesteld hadden berekenen wij deze kosten tot en met 1 januari 2021 niet door aan onze klanten. U ontvangt bij ons dus een korting van 50,- euro op het lesmateriaal bij inschrijving tot en met 31 december 2020.

Heb je vragen over de cursusprijs of heb je behoefte aan meer informatie over de opleiding Medisch Secretaresse? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Vrijstelling

Als je een vrijstelling wilt voor de onderdelen Excel basis, Outlook basis en/of Nederlandse taal basis, moet je hiervoor een toets te maken óf een recent certificaat overhandigen (<2 jaar), waarmee je je kennis aantoont. Kosten voor de vrijstellingstoets bedragen ca. 60,- euro

Examenkosten

De kosten voor een examen zijn inbegrepen in de opleidingskosten. Wanneer je het examen niet in één keer haalt, zijn de examenkosten voor de herkansing voor eigen rekening. Het IVIO kent één herkansing.

Het examen doe je op de locatie van De Laat Kenniscentrum. Het examengeld betaal je aan De Laat Kenniscentrum. De kosten voor het examen bedragen 95,- euro per examen (excl. herexamen).

LET OP m.i.v. 1 augustus 2020 zijn de kosten door het examenbureau verhoogd. Met ingang van 1 augustus 2020 reken wij 95,- euro per examen.

LET OP m.i.v. 15 juli 2020 rekent het IVIO kosten voor afgifte van het diploma en de cijferlijst. Indien de certificaten worden omgezet naar een diploma wordt hiervoor 25,- euro in rekening gebracht (vrijgsteld van BTW), de bijgeleverde cijferlijst bedraagt 7,50 euro (inclusief 21% BTW).

Totaalprijs voor de opleiding medisch secretaresse

 • Bij vrijstelling voor computervaardigheden gevorderd en Nederlanse taal gevorderd:
  2192,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

 • Bij vaardigheidstoets computervaardigheden gevorderd en Nederlanse taal gevorderd exclusief lessen:
  2395,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

 • Inclusief module computervaardigheden gevorderd en Nederlandse taal gevorderd:
  3260,- euro (incl. BTW) inclusief examen.

Startdatum Maand Variant Locatie
Kunnen we u ergens mee helpen?
1
avatar
De Laat Kenniscentrum online
Welkom bij De Laat Kenniscentrum, wij staan klaar voor al uw vragen.
13:18
by SAM