Spring naar content

Eerder Verworven Competenties EVC

Werk + ervaring = toekomst

Wat zijn eerder verworven competenties ofwel EVC? Hoe kan ik hier vrijstelling mee verkrijgen bij mijn opleiding? Lees hier meer.

In een tijd waarin er sprake is van een stijging van de werkloosheid, onzekerheid over jouw werkzame toekomst gaat mogelijk steeds vaker door je gedachten dat het misschien hét moment is om je te laten om -of bijscholen.

Vrijstelling en denkniveau

Wist je dat je met jouw eerder verworven competenties – denk hierbij aan eerder uitgevoerde werkzaamheden, gevolgde opleidingen en cursussen – vrijstelling kunt krijgen voor jouw opleiding. Ook is het mogelijk om met EVC (eerder verworden competenties) een opleiding te volgen welke jouw denkniveau aantoont. Onze opleidingen kennen namelijk een gewaardeerd referentieniveau.

Eerder verworven competenties EVC in de praktijk

√ Denkniveau

Voorbeeld 1: Suzan neemt contact op met onze studieadviseur. Ze vertelt dat zij haar mavo diploma heeft behaald, maar daarna niet verder heeft gestudeerd. Suzan is meteen aan het werk gegaan en is op de werkvloer doorgegroeid van telefoniste naar ondersteuner op de administratieve afdeling. Ze heeft veel geleerd, echter hét diploma heeft ze nooit gehaald. Het bedrijf gaat nu reorganiseren en om haar positie te versterken wil Suzan graag alsnog haar papiertje behalen. Suzan geeft aan dat zij ‘geen zin’ heeft in een jarenlange mbo opleiding. We kunnen Suzan geruststellen, dit hoeft ook niet. Suzan kan door haar eerder verworden competenties ( EVC ) direct instromen in de opleiding praktijkdiploma boekhouden, ofwel PDB. Bij het behalen heeft zij aangetoond dat zij op administratief niveau functioneert op het referentieniveau mbo 4. Binnen een jaar heeft Suzan haar positie op de arbeidsmarkt versterkt door het behalen van haar diploma.

√ Omscholen

Voorbeeld 2: Hannie werkt al jaren als management assistent bij een bedrijf. Helaas raakte zij door de crisis haar baan kwijt. Hannie heeft altijd in de zorg willen werken, maar denkt dat dit niet mogelijk is. Hannie komt via het UWV bij de Laat Kenniscentrum. Het diploma wat Hannie in het verleden heeft behaald geeft een vrijstelling voor Nederlands gevorderd, middels een diagnosetoets toont Hannie haar recente kennis op het gebied van computervaardigheden aan. Vervolgens start Hannie met de opleiding medisch secretaresse. Het mooie van deze opleiding is dat zij na het behalen van de eerste twee modulen: medische secretariaatspraktijk en medische terminologie het diploma medisch administratief medewerker in haar bezit heeft. Met dit diploma wordt ze aangenomen bij een verzekeraar. Hannie gaat verder met de volgende modulen en binnen een jaar heeft Hannie haar diploma medisch secretaresse op zaak.

√ Bijscholen

Voorbeeld 3: Nick heeft in het verleden een opleiding gevolgd tot bedrijfsadministrateur op het mbo. Hij is inmiddels al jaren werkzaam in deze functie en wil graag doorgroeien in deze functie. De opleiding die hij in het verleden heeft gevolgd en zijn eerder verworven comptenties EVC geven vrijstelling voor de modulen belastingwetgeving 4, bedrijfsadministratie 4, financiering 4 en kostencalculatie 4 horende bij de opleiding Assistent Controller. Binnen een halfjaar heeft hij kan hij aantonen dat hij hbo AD niveau denkniveau op administratief gebied. Nick gaat sterk zijn beoordelingsgesprek in.

Gratis studieadviesgesprek

Herken je jezelf in een van bovenstaande verhalen of heb je zelf een vraag over wat jouw eerder verworven comptenties EVC waard zijn. Plan dan vrijblijvend een studieadviesgesprek in met onze medewerkers. Dit is altijd gratis.

Beoordelen vrijstelling gratis

In sommige gevallen kan het zo zijn dat we jouw eerder behaalde diploma’s moeten voorleggen aan de examenkamer. Hiervoor worden dan eenmalig kosten in rekening gebracht, dit is altijd in overleg. In de meeste gevallen is het beoordelen van vrijstellingen gratis.

Wij werken samen met erkende, onafhankelijke examenkamers als bijvoorbeeld de Associatie voor Examinering.

Maak jij kans op een grote korting op jouw studiegeld?

Deze tijd brengt veel studievoordelen met zich mee. Ook voor jou liggen er mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten. Wil je hierover meer weten, lees hier mee.