Spring naar content

Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Opleiding

Administratieve opleidingen

Wat biedt de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)?

Wil je aan de slag als boekhouder? De opleiding Praktijkdiploma Boekhouden is een van de beste opleidingen om te leren hoe je zelf de boekhouding voert. Tijdens de opleiding leer je alles over kostencalculatie,  bedrijfsadministratie en financiering. Het is een brede en zeer actuele opleiding die veel kansen biedt op de arbeidsmarkt. Met het veelgevraagde en erkende diploma kun je van start als financieel-administratief medewerker of boekhouder en zijn er veel doorgroeimogelijkheden.

"Met trots melden wij dat het slagingspercentage voor onze opleiding PDB ruim boven het landelijk gemiddelde ligt." - Bron: Associatie voor Examinering.
 

Ben jij dé geschikte kandidaat voor de Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Opleiding?

De PDB opleiding is er voor diegenen die het zelfstandig voeren van de boekhouding en een volgende stap in hun carrière ambiëren.

Welk niveau is de Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Opleiding?

De cursus is op mbo4 niveau en duurt 9 tot 18 weken.

Welke vooropleiding moet je hebben gevolgd?

Voor de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) is geen specifieke vooropleiding vereist.

Hoe ziet de Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Opleiding eruit?

De opleiding bestaat uit onderstaande drie modulen:

Module Kostencalculatie niveau 4

Gedurende de module Kostencalculatie leer je hoe je kostprijs- en verkoopprijsberekeningen maakt en hoe je het resultaat van productie en verkoop moet berekenen. Ook leer je inzicht te krijgen in resultaten en presentatiemethoden. De focus van de opleiding ligt op het toepassen van de theorie, zodat je direct de geleerde materie in praktijk kunt brengen.

Module Bedrijfsadministratie niveau 4

Gedurende deze module leer je berekeningen maken ten behoeve van de financiële administratie van een handels- of dienstverlenende onderneming. Je leert hoe je overzichten samenstelt, zoals een grootboekrekening of een kolommenbalans. Daarnaast doe je kennis op over de belangrijkste theorie en begrippen.

Module Financiering niveau 4

In deze module leer je de belangrijkste theorie met betrekking tot financiering. Je leert wat termen zoals agio, aandelen en verschillende ondernemingsvormen zijn. Na het behalen van de module ben je in staat om berekeningen te maken ten behoeve van de periodeafsluiting en kengetallen te berekenen.

Het examen van de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)

Elke module wordt met een afzonderlijk examen afgerond.

Examen Kostencalculatie niveau 4

De belangrijkste examenstof:

 • kostprijs- en verkoopprijsberekeningen maken bij een handels- en dienstverlenende onderneming.
 • resultaten van productie en verkoop berekenen bij een handels- en dienstverlenende onderneming.

Examen Bedrijfsadministratie niveau 4

De belangrijkste examenstof:

 • berekeningen maken en boekingen verrichten ten behoeve van de financiële administratie van een handels- en dienstverlenende onderneming.
 • theorie met betrekking tot de financiële administratie van een handels- en dienstverlenende onderneming.

Examen Financiering niveau 4

De belangrijkste examenstof:

 • theorie met betrekking tot financiering.
 • berekeningen maken met betrekking tot financiering.
 • kengetallen berekenen.

Studiebelasting

Circa zes à acht klokuren per lesweek.

PDB diploma

De examens worden afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens op diverse examen locaties in heel Nederland. Het betreffen online examens. Inschrijving voor het examen geschiedt online en is altijd voor eigen rekening en verantwoordelijkheid. Voor de actuele examenkosten en meer informatie met betrekking tot de examens verwijzen we je graag naar de website van de Associatie.

Je kunt er ook voor kiezen om je examen te laten afnemen door Stibex. Ook dit examen is online en wordt op verschillende locaties in heel Nederland afgenomen. Inschrijving voor het examen geschiedt online en is altijd voor eigen rekening en verantwoordelijkheid. Voor de actuele examenkosten verwijzen wij naar de website van Stibex: www.stibex.nl

Lees meer over het verschil tussen de associatie en stibex.

Belangrijk: Geldigheidstermijn certificaten Associatie voor Examinering verandert per 1 januari 2026

Vanaf 1 januari 2026 kunnen certificaten alleen voor een diploma worden ingewisseld als ze binnen een periode van 4 jaar zijn behaald. Op dit moment geldt deze geldigheidstermijn al voor de examens waarin wetgeving wordt getoetst (Belastingwetgeving niveau 5, Belastingrecht niveau 6, de examens Loonheffingen en Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid).

De geldigheidstermijn gaat veranderen om een waardevast diploma te kunnen uitgeven waarbij de kandidaat over actuele kennis beschikt. Houd hier daarom vanaf deze datum rekening mee als het examen deel uitmaakt van een samengesteld diploma. Je afzonderlijke Associatie-certificaten blijven desondanks onbeperkt geldig. Heb je hier vragen over? Wij helpen je graag! Neem contact op via info@delaatkenniscentrum.nl of bel ons op 040 2485582.

Vervolgstudie

Heb je de opleiding PDB succesvol afgerond? Studeer dan verder en start met de opleiding Moderne Bedrijfsadministratie (MBA).

Wist je dat administratieve functies ook veel worden gevraagd in het vakgebied personeel en arbeid? Verbreed je kennis op het gebied van loonadministratie en volg bijvoorbeeld de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL).

Meer informatie?

Neem contact met ons op via telefoonnummer 040-2485582 of per mail via info@delaatkenniscentrum.nl.

Wanneer start de Opleiding Praktijkdiploma Boekhouden?

De Praktijkdiploma Boekhouden opleiding wordt in verschillende vormen aangeboden:
- Een avondopleiding (18 lesweken, meer dan vijf personen).
De avondopleiding begint om 19:00 uur en duurt tot 21:30 uur.

- Een (zater)dagopleiding (9 lesweken, meer dan vijf personen).
De (zater)dagopleiding start om 10:00 uur en duurt tot 15:00 uur.

- Een intensief traject. Dit traject betreft een groep met vijf personen of minder.

*Onze opleidingen omvatten vaak een dagdeel en zijn in veel gevallen 1x per 2 weken. Dit zorgt voor een goede balans tussen studie, werk en privé. Je hebt dan bijvoorbeeld les van 09:00 tot 11:30 uur. In alle gevallen wordt in goed overleg, met docenten en medecursisten, een lesplanning samengesteld. Dit zorgt voor een goede balans tussen werkzaamheden, privé, huiswerk en lesmomenten. 

De Praktijkdiploma Boekhouden opleiding start elke derde week van de maand, mits anders staat aangegeven.

Liever starten op je eigen moment? Volg Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) als thuisstudie!

Bepaal zelf wanneer je start! Je ontvangt van ons de boeken, de online leeromgeving en we koppelen je aan een vakdocent die je op afstand begeleidt. Studeren op afstand, maar met persoonlijke aandacht. Je verstuurt je huiswerk middels je online leeromgeving, jouw docent corrigeert het huiswerk en geeft je tips en adviezen. Jij bepaalt waar en wanneer je studeert en je huiswerk maakt. Het examen plan je in op een examenlocatie in de buurt.

Tijdens de eerste les wordt de opleiding, in overleg met de groep, gepland. Deze planning wordt opgenomen in de leeromgeving.

Onderstaande data zijn een richtlijn. De definitieve startdatum en lestijd worden, in overleg met studenten, gepland.

Staat er geen opleidingsstart gepland, neem contact met ons op. Bij ons kun je altijd op korte termijn starten in de regio. Onze medewerkers zien in een oogopslag waar in het land op korte termijn opleidingen en cursussen definitief starten. Bel 040-2485582 of mail info@delaatkenniscentrum.nl.

Ontmoeten we elkaar binnenkort op een van onze leslocaties?

Wat zijn de kosten van de Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Opleiding?

Cursusprijs

1950,- euro (vrijgesteld van BTW)
Deze bedragen zijn gebaseerd op een minimale deelname van vijf cursisten. Bij minder dan vijf cursisten gaat de opleiding wel van start, maar tegen een andere tariefstelling.

Losse modules

Het is ook mogelijk één of meerdere losse modules van de cursus praktijkdiploma boekhouden te volgen.

 • Module Bedrijfsadministratie: 696,- euro
 • Module Financiering: 696,- euro
 • Module Kostencalculatie: 696,- euro

Deze bedragen zijn gebaseerd op een minimale deelname van vijf cursisten. Bij minder dan vijf cursisten gaat de opleiding wel van start, maar tegen een andere tariefstelling.

Studiemateriaal

 • Circa 322,50 euro voor de gehele opleiding (incl. 9% BTW)
 • Per module:
  • Module Bedrijfsadministratie 130,- euro
  • Module Financiering 130,- euro
  • Module Kostencalculatie 130,- euro

Examenvoorbereiding pakket

Per module 17,50 euro (incl. 9% BTW), totaal 52,50 euro.

Totaalprijs inclusief voor de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)

Opleiding -en examenkosten zijn vrijgesteld van BTW. Over studieboeken wordt wel BTW gerekend. De gehele opleiding kost 2272,50 euro inclusief BTW.

Klik op de link voor de actuele prijzen: Associatie voor examinering of Stibex. Jouw examen boek je rechtstreeks bij de Associatie voor Examinering en Stibex.

Cursusprijzen zijn vrijgesteld van BTW, over het studiemateriaal even eventuele lunchkosten zijn wij genoodzaakt 9% BTW te rekenen. Examenkosten zijn in veel gevallen vrijgesteld van BTW. In een enkel geval dienen wij hierover 21% BTW te rekenen (IVIO).

 

Startdatum Maand Variant Locatie