Spring naar content

Wat doet een salarisadministrateur?

In dit artikel lees je meer over de rol van de salarisadministrateur. Jij bent een belangrijke spil binnen een organisatie. Wanneer je bij ons een loonadministratieve opleiding volgt, kun je op jouw niveau een bijdrage leveren aan de volgende taken.

Welke opleidingen zijn er?

Salarisadministrateurs kennen een branchevereniging NIRPA. Met een NIRPA registratie op zak toon je aan dat jouw vakkennis uptodate is.

Divers takenpakket

Afhankelijk van de organisatie waarin je werkt kun jij ondersteunen bij:

  • Verwerken mutaties
  • Controles uitvoeren
  • Vraagbaak personeel/klanten
  • Adviseren en informeren HR
  • Loonaangiften

Een belangrijke ontwikkeling die wij zien voor bij de salarisadministrateur is dat er steeds meer tijd wordt besteed aan het verstrekken van informatie aan personeel en het adviseren van HR en lijnmanagement. Dus is het steeds belangrijker dat je over recente kennis beschikt en het vermogen om kennis begrijpelijk te vertalen.

Welke kennis is van belang als salarisadministrateur?

In jouw het vakgebied van salarisadministrateur spelen een aantal belangrijke thema’s. Dus is het van belang dat je goed op de hoogte bent van deze thema’s. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van een gerichte opleiding. Bij De Laat Kenniscentrum helpen we je graag om jouw loonadministratieve kennis op peil te brengen. Wij leren je meer over de belangrijkste thema’s. Denk bijvoorbeeld aan:

  • AVG/GDPR (privacywetgeving)
  • Cao-wijzigingen
  • Werkkostenregeling
  • Pensioenregelingen
  • Wwz/Wab
  • Keuzemodel arbeidsvoorwaarden/persoonlijk keuzebudget
  • Wisseling salarissoftware
  • Internationale payroll en grensoverschrijdende arbeid
  • Loonbeslagen
  • Wet DBA

Wat verdient een salarisadministrateur?

Je wil jezelf graag ontwikkelen en vraagt je mogelijk af wat die ontwikkeling jouw financieel oplevert? Of je vraagt je af of jouw huidige salaris wel passend is bij de functie die je uitvoert. Hoewel er natuurlijk per organisatie andere waarderingen (en arbeidsvoorwaarden gelden) geven we je graag een denkrichting.

NB: De salarisbedragen in de onderstaande tabellen zijn de medianen (het 50e percentiel), maar ook het 25e en 75e percentiel per groep. Het gaat om vaste jaarsalarissen (inclusief vakantiegeld en eventuele vaste extra periodes, maar exclusief eventuele bonussen en winstuitkering). De weergegeven stijgingspercentages zijn inclusief (verwachte) dalingen en gelijk gebleven salarissen (Bron: NIRPA Trendonderzoek 2019).

Salarisadministrateur per leeftijdscohort
Senior salarisadministrateur per leeftijdscohort
Hoofd salarisadministrateur per leeftijdscohort

Hoe wordt ik salarisadministrateur?

Ook salarisadministrateur worden? Veruit de meeste mensen volgen een opleiding in de richting van salarisadministrateur, tegenwoordig ‘rolt’ bijna niemand zo in de functie. In niveau kent dit een volgende opbouw:

Vanuit hier heb je twee mogelijkheden. Middels het behalen van de module POC ontvang je het diploma Medewerker Personeelszaken óf je stroomt door naar de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie. Hoewel veel mensen starten vanaf BKL, zien we ook steeds vaker dat kennis en ervaring voldoende fundament biedt om te starten met de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie.

De meeste mensen doen na de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie enkele jaren ervaring op in een volgende functie waarna ze starten met de opleiding Vakopleiding Payroll Services. Maar uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd.

Afhankelijk van je vooropleiding en/of eerder verworven competenties stroom je in op een bepaald niveau. Onze studieadviseurs zullen je hierin vrijblijvend adviseren. Indien je een opleiding volgt bij De Laat Kenniscentrum ben je er zeker van dat jouw opleiding wordt erkend door het NIRPA. Lees hierover mee in dit artikel.

Meer informatie? 040-2485582 óf info@delaatkenniscentrum.nl