Spring naar content

Wat maakt werken in de logistiek uitdagend?

Logistiek en transport is onmisbaar in onze samenleving, zo worden er producten geïmporteerd en geëxporteerd. Hiervoor zijn er zowel handen nodig in het magazijn, als in de vrachtwagen achter het stuur. Doordat er steeds meer online wordt gedaan, komt er ook meer in het magazijn terecht. Maar hoe werkt het nou allemaal? Wat is logistiek nu precies?

Wat is logistiek?

De juiste goederen, op de juiste tijd en op de juiste plek. Oftewel, logistiek en transport. Vaak wordt bij logistiek gedacht aan het vervoeren van goederen van de een naar de andere plek, dit is helemaal niet zo. Logistiek is namelijk een verzamelterm, voor alles wat erbij komt kijken. Hierbij moet gedacht worden aan organiseren, plannen, uitvoeren en besturen.

Alles komt samen

Van aanvoer tot aan distributie, de logistiek is een brede factor waarbij alles samenkomt.

Aanvoer: dit begrip wil zeggen dat de producten, grondstoffen of onderdelen die voor de productie nodig zijn, door de leverancier worden aangevoerd. Heeft u nog geen leverancier? Dan is het raadzaam om bij verschillende bedrijven na te gaan of zij u aan contacten kunnen helpen.

Interne goederenstroom: wanneer de producten of grondstoffen bij u worden aangeleverd, start het productieproces. Hierbij is er sprake van een goederenstroom die beheerd moet worden. Het inbrengen van structuur is daarom ook erg handig, zo houdt u alles overzichtelijk.

Voorraadbeheer: alle voorraad in het magazijn en het beheren van het magazijn, wordt ook wel voorraadbeheer genoemd. Bepaalde vragen zult u uzelf weleens afgevraagd hebben. Hoe houd ik de kosten beperkt? Welke producten hebben een hoge prioriteit en welke producten hebben een lage prioriteit?

Distributie: distributie is het ‘eindstadion’. Hier komen alle goederen samen en worden ze klaargemaakt om van het magazijn tot aan de consument te worden afgelegd. Vaak gaat dit allemaal via distributiecentra en winkels. Wat steeds populairder wordt, zijn online bestellingen. Webshops spelen hierbij dus een hele grote rol. Via webshops worden de meeste goederen geleverd vanuit het distributiecentrum.

Meer leren over de processen en werkzaamheden in de logistiek. Bekijk dan onze logistieke opleidingen.

Voordelen van werken in de logistiek

  1. Logistiek is de toekomst: in de logistiek is er veel baankans, deze sector zal de komende jaren veel meer gaan toenemen. U bent dus onmisbaar in deze sector! Bij sommige bedrijven worden bestellingen zelfs nog op dezelfde dag bezorgd. Om deze ontwikkelingen te realiseren, zijn er medewerkers nodig.
  2. Een dynamische logistieke wereld: een uitdagende sector, dat vereist concentratie en stressbehendigheid. Iedere dag is anders en je leert iedere dag weer andere dingen.
  3. Diverse taken: je werkzaamheden gaan niet alleen maar over het magazijn, er zijn talloze taken. Zo heb je functies op het gebied van: operationeel, tactisch, strategisch of ondersteunend. De term ‘logistiek medewerker’ is daarom ook erg breed.

Vacatures

Volgens een onderzoek van het uitzendbedrijf ‘monsterboard’ blijkt dat de sector logistiek hoog scoort op het lijstje met bekeken vacatures. Het onderzoek is vorig jaar ook al een keer uitgevoerd, toen bleken er minder vacatures bekeken te zijn richting de logistiek. Het is dus alleen maar zeer positief dat er steeds meer aanbod komt op de arbeidsmarkt.

‘Humor is nodig’

Hoe serieus de sector logistiek en transport ook is, er is altijd wel ruimte voor een geintje. “Ik gun het mensen in ons vakgebied dat we aan de ene kant met grote passie in de logistieke processen werkzaam zijn, maar tegelijkertijd afstand kunnen nemen en dat we om onszelf kunnen lachen.” aldus Bart Lammers. Het boekprimeur: lachen om logistiek en transport, is een groot succes geworden. De auteur, Bart Lammers, laat hierin weten dat de logistiek een serieuze sector is, maar dat er ook tijd moet zijn voor het plezier in je werk. “Met humor en veel zelfspot.”

Meer informatie over kansen in de logistiek? Neem contact met ons op: 040-2485582.