Spring naar content

Waarom een opleiding Praktijkdiploma Loon -en Salarisadministratie (PDL)?

De hamvraag van dit artikel is natuurlijk waarom je de opleiding Praktijkdiploma Loon-en Salarisadministratie (PDL) moet gaan volgen. De meest voorname reden om deze opleiding te volgen is omdat je kennis wilt ontwikkelen op het gebied van loon- en salarisadministratie. Dit kan zijn omdat je graag een baan wilt gaan zoeken in deze sector of je wilt graag promotie maken binnen een bedrijf.

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • overzichten bijhouden van presentie, verlof en overuren per werknemer voor de berekening van loon en toeslagen, handmatig of in computersystemen;
  • aanmaken en checken van loonbriefjes voor werknemers, met daarop bruto en netto salaris, premies verzekeringen en pensioenen, (vakbonds)contributie en emolumenten;
  • uitbetaling van salaris en extra’s regelen, per cheque of bank; nalopen van werktijdregistratie, arbeidsbriefjes, loonberekening en andere bronnen om evt. tegenstrijdigheden op te sporen en te elimineren;
  • checken van presentie, gewerkte uren en loonwijzigingen en deze informatie te boek stellen in daarvoor bestemde overzichten.

Wat voor diploma/certificaat krijg je?

Met het praktijkdiploma PDL op zak toon je aan dat jouw kennis op dit gebied op niveau is. De opleiding komt namelijk overeen met een hbo-AD niveau. Je behaalt jouw diploma bij de Associatie voor Examinering.

Welke vervolgstudies sluiten aan op de opleiding?

Na het afronden van jouw opleiding zijn er verschillende mogelijkheden. Start bijvoorbeeld met de opleiding Vakopleiding Payroll Services VPS, Medewerker Personeelszaken MPZ, arbeidsrecht of personeelsconsulent. Deze vervolgstudies sluiten aan bij de opleiding PDL en raden wij daarom ook aan als je nog graag wilt doorsturen en jezelf wilt onderscheiden in deze sector.

Wat kan ik later met het diploma?

Een financieel-administratief medewerker verdient gemiddeld €36.636 per jaar (bron: indeed). Er is op dit moment veel vraag naar Financieel-administratief medewerkers, het UWV ziet dit dan ook als kansrijk beroep. Er zijn veel banen bij de kleine tot middelgrote bedrijven. Hier stijgt de vraag naar Financieel-administratief medewerker en hier is het PDL-diploma ook een must have!